Nem mindennapi látványosság lesz

2018.02.14. 11:30

Jól halad a MiG–21-es emlékhely előkészülete

A MiG–21-es emlék-hely előkészítésének újabb lépéseként talajmintát vettek a 83-as számú főút és a Celli út találkozásánál lévő körforgalom területén, hogy a tervek szerint tavasszal megkezdődhessen az emlékmű tartószerkezetének alapozása.

Polgár Tibor

A 83-as számú főút és a pápai Celli út találkozásánál lévő körforgalomban létesítendő MiG–21-es emlékhely látványterve Fotó: Szabó Kraker László/Bulyovcsity Róbert

Az említett helyszínen egy olyan, mostanra a forgalomból kivont MiG–21-es harcászati vadászrepülőgépet terveznek kiállítani, ami egykor a pápai repülőtéren szolgált.

A 83-as számú főút és a pápai Celli út találkozásánál lévő körforgalomban létesítendő MiG–21-es emlékhely látványterve Fotó: Szabó Kraker László/Bulyovcsity Róbert

Az emlékhely kialakítását a honvédelmi szervezetek és a minisztérium, valamint a helyi képviselő-testület is támogatja, a kiállítandó gép szakszerű karbantartását pedig az MH Pápa Bázisrepülőtér vállalja majd. Kovács József ötletgazda, a hajdani MH 47. Pápa Harcászati Repülőezred nyugállományú őrnagya, sajtófőtisztje korábban a Naplónak úgy fogalmazott, a leendő emlékmű méltó emléket állít a pápai repülőtér elmúlt 80 évének, az elődök generációjának, valamint azoknak a vadászpilótáknak, akik a legdrágábbat, a saját életüket áldozták fel a katonai repülés oltárán. – Ez a MiG–21-es Pápa egyik legszebb idegenforgalmi nevezetessége, látványossága is lesz, fantasztikus vizuális élményt nyújtva mindazoknak, akik errefelé közlekednek – fűzte hozzá a nyugalmazott őrnagy.

Kovács József a legutóbb a Celli úti körforgalomban elvégzett talajmechanikai fúrásokkal kapcsolatban elmondta, a műveletet az egyik győri mérnökiroda csapata bonyolította le Kovács Zsolt mérnök-informatikus, geotermikus szakmérnök irányításával a talajvizsgálati jelentés elkészítéséhez. Az emlékmű tartószerkezetének alapozása várhatóan tavasszal kezdődhet meg, így pedig néhány hónapon belül elkészülhet a nagy érdeklődéssel várt látványosság.

Kovács Józseftől megtudtuk, mindeközben folyamatban van a 4605 oldalszámú, egykor Pápán szolgált vadászrepülőgép előkészítése Kecskeméten, az MH Légijármű-javító Üzemben. A gépet hatástalanították és hamarosan elvégzik rajta az időjárásálló festékrétegek felhordását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában