gyorsabb, biztonságosabb közlekedés

2018.02.13. 18:54

Lerakták az új autópálya-csomópont alapkövét Balatonfőkajárnál

A munkálatok 2019 őszére fejeződnek be a nettó 7,3 milliárd forintos beruházás keretében, amely európai uniós és hazai forrásokat is felhasznál.

Molnár Sándor

Fotó : Pesthy Márton

Ünnepélyes keretek között lerakták az alapkövét az M7-es autópályát a 710-es főúttal összekötő csomópontnak. A Budapestről a Balaton északi partjára utazók ezen az útszakon érhetik el a 71-es főutat és itt a nyári időszakban gyakoriak voltak a nagy torlódások. A fejlesztésnek köszönhetően a forgalom a nagyobb kapacitású 710-es főútra terelődik majd és így megszűnik a torlódás. A beruházás első ütemében egy új autópálya csomópont épül ki az M7-en, amely a későbbi M8-as autópálya csomópontja is lesz és a Budapest-Balatonfűzfő útirányt biztosítja majd, mindkét irányban. A gyűjtő-elosztó pálya 2060 méter hosszban készül a Balaton felé vezető oldalon, míg a másik oldalon 955 méter gyorsítósávot építenek. A 710-es főút 2,2 kilométeren, 2X1 sávos kialakítással épül meg. A beruházás megteremti az előkészítés alatt álló Budapest-Balaton kerékpárút 710-es számú főút alatti átvezetését is – derült ki Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) útfejlesztési igazgatójának ismertetőjéből.

Fotó : Pesthy Márton

Kovács Zoltán államtitkár elmondta, hogy az elmúlt három és fél évben a megyében mintegy 80 kilométer út újult meg, és a közeljövőben átadják a várpalotai elkerülőt. Elindul egy másik nagy projekt is, amely a 83-as Győr és Pápa közötti szakaszán 2x2 sávos útfejlesztést jelent. Hangsúlyozta, hogy a megye közútjai biztonságosabbá, közlekedhetőbbé válnak és az itt lakókat is tehermentesítik a nagy forgalom alól.

Takács Szabolcs kormánymegbízott kiemelte a NIF Zrt.-vel folytatott korrekt együttműködést és biztosította a társaságot arról, hogy a kormányhivatal minden támogatást megad majd a beruházás folyamán és a megyében folyamatban lévő más útfejlesztéseknél is.

Fotó : Pesthy Márton

Kontrát Károly a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a biztonság ma a legfontosabb közösségi érték és ennek egy fontos eleme a közlekedésbiztonság. Ennek javítása érdekében jelentős előrelépést jelent ez a beruházás. Szólt arról is, hogy Várpalotán a szükséges hatósági eljárások befejeződésével, hamarosan sor kerül a 8-as elkerülő, közel kilenc kilométeres szakaszának  forgalomba helyezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában