közönségtalálkozó

2018.02.11. 11:30

Létezik második esély – Devecserben járt a Viszkis

Ambrus Attila, közismert néven a Viszkis, nagy érdeklődés mellett a közelmúltban Visszailleszkedés a társadalomba címmel előadást tartott.

Borsos Renáta

Nemcsak előadására, de könyveire és is sokan kíváncsiak voltak

A közönségtalálkozóval, az alkotó kerámiakiállításával, könyvbemutatójával egybekötött este humorral átszőtt, de sok esetben megrázóan őszinte önéletrajzi életeseményekkel adott kerek és valós képet a közvélemény által sok esetben megosztó személyről. Az este a jótékonyság jegyében telt, az előadó a rendezvény bevételének teljes összege mellett felajánlott még egy általa készített kerámiavázát és a Haramia című első regényének egy példányát árverezésre a „Fanni Ház” korai intervenciós konduktív ambulancia javára.

Nemcsak előadására, de könyveire és is sokan kíváncsiak voltak

A városvezető, Ferenczi Gábor szerint Ambrus Attila meghívásának a település vonatkozásában volt egy fontos aspektusa. A várost sújtotta 2010-es súlyos vörösiszap-katasztrófa után, a legmélyebb veszteségből kellett felállni és folytatni az életet, annak ellenére, hogy milyen sok áldozatot követelt a tragédia. Ambrus Attila életútjával kapcsolatban az élő példát kívánta megmutatni, hogy van egy második esély, létezik a pozitív változás, akarattal, külső segítséggel. Néhányaknak a pokol legmélyebb bugyraiba kell alászállni, hogy aztán fel tudjanak emelkedni, vélekedett a polgármester. Az előadás alatt Ambrus Attila közvetlen módon beszélt sanyarú sorsú gyermekkoráról, a felnőttként félresiklott életéről, rossz döntéseinek sorozatáról, amelyek egészen a börtönig kísérték. Ott, a falak között, a bent töltött 13 év és 2 hét alatt számos mélyponton túllépett.

Rengeteget olvasott, leérettségizett, elvégzett egy főiskolát és kitanulta a keramikus mesterséget. Érdeklődő közönségének beszélt a szabadulása utáni kezdeti nehézségekről, a saját élettörténetéből készült film forgatásának kulisszatitkairól, és készségesen válaszolt a záporozó kérdésekre. A Haramia című első önálló szerzeményéről elmondta, múltjának azon történéseit, amelyeket nem tudott feldolgozni, terápia jelleggel kiírt magából. A vélt vagy valós problémák meg-írásával sikerült elengedni életének az árnyékos oldalát, hátrahagyva múltját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában