Újra sok csapadék várható

2018.02.20. 08:00

Magas a Balaton vízszintje, megnyitották a Sió-zsilipet

Jelenleg 127 centimétert mutat a siófoki vízmérce. Ez hét centiméterrel magasabb az ideiglenes 120 centiméteres szabályozási szintnél, de a leengedés csak lassan lehetséges.

Sági Ági

Idill Balatonalmádiban, vadkacsák fürdenek az egyik parkban. A tó magas vízszintje miatt a szél kinyomja a hullámokat a parti sétányra. A Sió zsilipen harminc köbméter víz zúdul le másodpercenként, a Balaton vízgyűjtő területéről és a Zalán keresztül pedig 26 köbméter víz érkezik ugyanennyi idő alatt a tóba Fotó: Balogh Ákos

- Február 7-én megnyitották a Sió-zsilipet, hogy a bőséges téli csapadék miatt megnövekedett, mostanra 127 centiméteres balatoni vízszintet a szabályozási szintre csökkentsék – mondta el lapunknak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtóreferense.

Idill Balatonalmádiban, vadkacsák fürdenek az egyik parkban. A tó magas vízszintje miatt a szél kinyomja a hullámokat a parti sétányra. A Sió-zsilipen harminc köbméter víz zúdul le másodpercenként, a Balaton vízgyűjtő területéről és a Zalán keresztül pedig 26 köbméter víz érkezik ugyanennyi idő alatt a tóba Fotó: Balogh Ákos

- Egy átlagos évben november és április között emelkedik 40 centiméterrel a vízszint, ez idén már februárra teljesült. Sajnos a Sió zsilip állapota csak folyamatosan növekvő leengedést tesz lehetővé, és mostanra értük el a maximálisnak tekinthető 30 köbmétert másodpercenként. A Balaton vízgyűjtő területéről és a Zalán keresztül jelenleg 26 köbméter víz érkezik másodpercenként, ami lassú apadást jelenthetne, de a következő hat napra 40 milliméter körüli csapadék várható, így összességében a vízszint további emelkedésére lehet számítani – tette hozzá Siklós Gabriella.

A vízszint szabályozásának elsődleges célja a parti és part menti területek elöntésének csökkentése, és a szezonban a turizmusnak megfelelő vízszint biztosítása. A vízügy a szinten tartó szabályozására törekszik. A 110 centiméteres szabályozási szint után két évre ideiglenesen bevezetett 120 centiméteres szint felülvizsgálatára és az eredmények értékelésére a balatoni szezont követően ősszel kerül majd sor.

A Sió-zsilip és a Sió-csatorna felújítása a következő évek feladata. Jelenleg a Sió-csatorna fala olyan rossz állapotban van, hogy a szivárgó vizet vissza kell szivattyúzni, hogy a környező szántóföldek elöntését elkerüljék. A Sió vízügyi felújítására a Balaton 2014 és 2020 közti fejlesztéséről szóló kormányhatározat 12 milliárd forintot rendelt. A projekt keretében teljes körűen átépítik az 1940-es években készült siófoki leeresztő és hajózsilipet, valamint a balatonkiliti duzzasztót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában