szőlész-borász találkozó

2018.02.24. 10:31

Megemlékeztek Fábián Józsefről Alsóörsön

Az önkormányzat, a Kelet-balatoni Térség Önkormányzati Társulása és a Vörösberényi Fábián József Kertbarát Kör tizennyolcadik alkalommal szervezte meg a művelődési házban a térségi szőlész-borász találkozót, Fábián József emlékére.

Szendi Péter

 A találkozón bemutatkozó szigligeti Szent Antal Pincészetről Szántó Zsolt beszélt Fotó: Szendi Péter

Az emléktábla előtt Ferenczy Gábor alpolgármester mondott köszöntőt. Beszédében kiemelte, hogy Alsóörs hagyományőrző település, ez érződik a község más rendezvényein is. Méltatta Fábián József munkásságát, aki a szőlészet és a borászat alapjait meghatározta Alsóörsön. Kálmán Csaba református lelkipásztor beszédében megemlékezett az Alsóörsön született Fábián József református lelkészről, veszprémi esperesről, a természettudomány népszerűsítőjéről, aki lelkészként gondoskodott a gyülekezet építéséről, az egyházi épületek karbantartásáról. Az iskolák számára tankönyvet állított össze. Érdekelte a természettudomány; a vörösberényi lelkészi lakban tudományos szertárat rendezett be.

Az emléktábla előtt Ferenczy Gábor alpolgármester mondott köszöntőt

Az ünnepi beszédek után a megemlékezés koszorúit helyezték el. Az önkormányzat nevében Hebling Zsolt polgármester és Ferenczy Gábor alpolgármester, majd az egyházak képviseletében Berkes Péter plébános és Kálmán Csaba, végül a Vörösberényi Fábián József Kertbarát Kör nevében Pandur Ferenc, Gottschall Henrik és Bugovics Edit.

A találkozón bemutatkozó szigligeti Szent Antal Pincészetről Szántó Zsolt beszélt Fotó: Szendi Péter

A rendezvény a művelődési házban folytatódott. Varga Zoltán, a Balatonfüred-csopaki Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke ismertette a 2017 végén elfogadott borminősítési változásokat. Beszélt az új dűlőrendszerekről, amelyek alapján a hegy borának lehet nevezni a területen készített olaszrizlinget. A találkozó alkalmából három borászt – Csalló Róbert (Vörösberény), Szakály Áron (Balatonalmádi) és Mórocza Árpád (Alsóörs) – jutalmaztak elismerő oklevéllel több évtizedes munkásságukért.

A találkozón bemutatkozott a szigligeti Szent Antal Pincészet. Szántó Zsolt bemutatta a családi vállalkozást, ahol a hagyományos és a modern technológiák együttes alkalmazásával készített boraikkal várják vendégeiket. Eddigi munkáik eredményét tükrözik a helyi és országos szintű elismerések. Az érdeklődők végül az ő boraikat kóstolhatták meg, baráti beszélgetés közepette. A rendezvényen közreműködött Teleki Gergő zongoraművész és az alsóörsi Sirály Nyugdíjas Egyesület dalköre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában