A házasság erős szövetség

2018.02.11. 13:30

Veszprémben tartották az országos programsorozat nyitó istentiszteletét

Nem könnyű házasságban élni, de nincs nála gyönyörűbb szövetség, mondta Zámbori Soma színművész.

Balla Emőke

Fazekas Rita mediátor és Zámbori Soma az idei Házasság hete arcai. Ők vallottak kapcsolatukról, foglalták össze a házasság értékeit az országos rendvénysorozat központi nyitó istentiszteletén a veszprémi Kálvin János parki református templomban. Tizennyolc éve házasok, három gyermekük van. Bár élnek meg nehézségeket szakmai életükben, kapcsolatukban, a gyereknevelésben, náluk is van türelmetlenség, mégis mindennap döntést hoznak egymás mellett. Nagyon sokat beszélgetnek, kíváncsiak a másikra, együtt imádkoznak. Szövetséges társak, tudják, hogy ez egy sírig tartó szövetség, Isten ajándéka számukra. Éltető sodrásban a mottójuk, mint a patakban a sodrásban lévő  kavics, formálják egymást.

Fazekas Rita beszélt arról, hogy férje szenvedélyes, magas hőfokon él, ő sokkal kiegyensúlyozottabb. Sokáig úgy érezte, ő mondja meg az igazat, de rájött, nem az számít, kinek van igaza, hanem az, hogy az ő egységükben békesség és remény legyen. Zámbori Soma őszintén bevallotta, volt, amikor elhanyagolta feleségét, reggeltől éjszakáig dolgozott, hivatását, a pénzkeresést előrébb helyezte a párkapcsolatnál, holott azzal is a családnak akart kedvezni. Amikor Rita egyszer szelíden elé állt, csupán annyit mondva: „Én vagyok a feleséged”, megértette, mit jelent az, hogy valóban a társa, a szövetségese, hozzá tartozik, egymásba kapaszkodhatnak.

Az elköteleződés szentsége a hétköznapokban is megélhető valóság. Hálát adunk azért, hogy újra és újra elindulhatunk egymás felé és Isten is elindul felénk, mondta az istentisztelet elején Závodi Zsuzsanna, a gyülekezet lelkésze. Tóth János, a Gyökössy Endre Lelkigondozói Szolgálat vezetője szólt arról, a református egyházban fontos szolgálat a házaspárok, a családok lelkigondozása, de gyülekezetekhez nem tartozó párokat is fogadnak. A házasságban felelősek vagyunk önmagunkért és a másikért.

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke a Példabeszédek könyve 3, 3-6 alapján hirdette Isten igéjét: „A szeretet és hűség ne hagyjon el téged. ... Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj!” Bízni az Úrban, ez mindennek  az alapja, hangsúlyozta a püspök. Vagy ahogy Jézus Krisztus mondta: „Bízzatok, én vagyok, ne féljetek!” Életünk minden helyzetében, minden utunkon, családban, a gyereknevelés kérdéseiben, ünnepeken és hétköznapokon is bízzunk az Úrban teljes szívvel. Bízzunk egymásban: hitvestársunkban, akit az Úr ajándékozott nekünk, mellénk állított, hogy egész életünkben hűséges gondviselője, segítőtársa legyünk. Bízzunk a jövőben, a bizalom és a bizalomból fakadó reménység gyógyít, felüdíti lelkünket. Isten a házasságban gyógyít bennünket. A püspök szólt az egyedülállókhoz, egyedül is lehet teljes életet élni az Úrban, illetve azokhoz, akiknek házasságuk válságba jutott: Jézus Krisztusban van reménység, gyógyulás.

Ahogyan a Házasság hete korábbi alkalmain, most is  megáldották a házaspárokat az istentisztelet végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában