Páratlan természeti környezetben

2018.03.27. 11:00

A mandulavirágzást is ünnepelték az Akali Bor Napján

Nyolcadjára tartották meg az Akali Bor Napját mandulavirágzáskor. Mára ez a település egyik legnagyobb rendezvénye.

Sági Ági

A hűvös idő ellenére nagyon sokan voltak kíváncsiak a Fenye- és Les-hegy boraira és a mandulavirágzásra Fotó: Sági Ági/Napló

Balatonakali nyolc éve tűzte zászlajára a mandulát, azaz szeretnék, ha egyre többen tudnák, hogy páratlan élmény a Fenye- és Les-hegy gyönyörű természeti környezetben lévő műemlék pincéinél bort kóstolgatni és a virágzó mandulafák látványában gyönyörködni.

A hűvös idő ellenére nagyon sokan voltak kíváncsiak a Fenye- és Les-hegy boraira és a mandulavirágzásra Fotó: Sági Ági/Napló

- A programot nyolc éve Müller István borász barátunk találta ki, aki sajnos már nincs velünk. Azóta a rendezvény a település egyik legnagyobb ünnepévé nőtte ki magát. 2015-ben az önkormányzat másfél hektárnyi saját területére is telepített 466 mandulafát, jövőre a borainkhoz már a saját pirított mandulánkat kínálhatjuk – mondta el Koncz Imre polgármester.

Pénteken két mandulás előadás is elhangzott a művelődési házban, és a köveskáli Pálffy Pince tartott borbemutatót. Kiállítás nyílt Holányi Julianna és Németh Miklós festményeiből, valamint Pető Piroska fotóiból. A mandulából, mandulával készült édes és sós sütemények versenyén első Müller Istvánné lett, második Kovács Ágnes, harmadik Peti Erzsébet. Másnap a Borút Egyesület nyolc bortermelője várta nyitott pincével a látogatókat. Hozzájuk délelőtt több alkalommal vezetett túrák is indultak.

- Nagyon lelkes csapat vagyunk, fejlődünk, erősödünk, tervezünk több rendezvényt is. A mi erősségünk ez a természetközeliség, ami nálunk a borokat is jellemzi, ugyanis nem használunk adalékanyagokat, cukrot vagy fajélesztőt. Hiszünk benne, hogy a borturizmus a Balaton jövője, és ezzel valóban szezont lehet hosszabbítani – mondta el Sümegi Gábor, a Skrabski Pince ügyvezető társtulajdonosa.

A nyitott pincéket szombaton több százan látogatták, akik gyönyörködtek a hideg ellenére is virágzó mandulában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában