AJKA

2018.03.05. 09:00

Hagyományőrzésből ajándék születik egy kisgyermeknek

A népszokásokat és a gasztronómiai hagyományokat egyaránt őrző Nosztalgia Nyugdíjas Klub a közelmúltban tartotta egyik népszerű rendezvényét. A tél idején tartott tollfosztásból idén is elkészítették az ajándékba szánt pehelypaplant és párnát.

brm

Utassy István a karjába vette Annabella Verát, miután átadta az ajándékot. Balra a kislány szülei Fotó: Györkös József

 

Utassy István a karjába vette Annabella Verát, miután átadta az ajándékot. Balra a kislány szülei Fotó: Györkös József

A klub vezetője, Szimeiszter Imréné Panni néni évekkel ezelőtt hívta életre a faluhelyen még napjainkban is elvétve fellelhető hagyomány-őrző tollfosztást, és az azt követő vidám hangulatú, népi ételek kóstolójával is egybekötött közösségi eseményt, a sudrit. Panni néni idén a kilencedik alkalommal megtartott családias hangulatú közösségi eseményen felelevenítette, hogy régen a téli estéken az asszonyok tollat fosztottak, hogy a férjhez menni készülő lányoknak elkészítsék a kelengyét, a párnát, a paplant, melyet mintegy hozományként magukkal vihetnek majd a házasságba. A klub a stafírung helyett gyermeknek való pehelypaplant és párnát készít évek óta, hogy egy, a Bódé településrészén kiválasztott gyermeket megajándékozzon vele.

Idén a közösségi házban a tizenhárom hónapos kislányra, Bagdi Annabella Verára várt az ajándék, melyet Utassy István, az ajkai önkormányzat művelődési, oktatási és sportbizottságának elnöke adott át. A klubtagok az ünnepségen vendégül látták a kislány családjának apraját- nagyját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában