„Ötcsillagos esték” Nemesvámoson

2018.03.31. 11:30

Autogram Talmácsi Gábortól – Nem az az erős, aki nem esik el, hanem az, aki fel tud állni

A nemesvámosi „Ötcsillagos esték” vendége volt Talmácsi Gábor gyorsasági motorversenyző, a MotoGP 125 köbcentiméteres kategóriájának 2007-es világbajnoka és Várnai Andrea, aki Magyarország és Európa egyetlen női csapatfőnöke a Superbike-ban.

Molnár Sándor

Gábor sokat tanult a TV-n keresztül Spencert nézve

A Talma rajongók képekkel és videókkal színesített előadáson eleveníthették fel az egyetlen Kelet-európai Moto GP világbajnok pályafutását. Láthatták, amint egy 1985-ben készült videofelvételen, a négyéves kis Talmácsi, síugró sisakban felpattan az édesapja által épített, betolós, Romet motorra. Kiderült az is, hogy hat-hétévesen, az amerikai Freddie Spencer vezetési stílusa volt rá nagy hatással, aki egyedüliként a világon, egy év alatt két kategóriában, a 250-es és az 500 köbcentis kategóriában is világbajnok lett. Gábor sokat tanult a TV-n keresztül Spencert nézve és célul tűzte ki, hogy egyszer ő is száguldani fog a világbajnokságon. A közönségtalálkozón megelevenedett az a pillanat is, amikor az EB futam 70 fős mezőnyéből a negyedik helyen végzett Talmácsi és ennek az eredménynek a hatására hitte el először, hogy sikerülhet majd komolyabb eredményt is elérnie. Levetítette néhány bukását is és elmesélte, hogy az elején még forrófejű volt, többször esett el első pozícióban. Ha több türelme van akkor lehet, hogy több VB címe lenne, de nem kesereg emiatt, mert ezek a bukások is kellettek a végső sikerhez. Beszélt a Team Aspar csapatnál eltöltött különleges időszakról, ahol spanyol csapattársak, spanyol szerelők és szponzorok mellett, gyengébb motorral úgy lett világbajnok, hogy talán senki sem akarta ezt, mert minden a spanyol társak sikere mellett szólt.

Újra átélhette a közönség azt a pillanatot, amikor Talma a magasba emelhette a kezeit, miután 2007-ben, az utolsó valenciai futamon másodikként áthaladt a célvonalon és ezzel megszerezte a világbajnoki címet. Rekordszámú néző, 240 ezer ember volt ott akkor a helyszínen és Magyarországon több mint másfél millió ember látta a TV-ben a futamot.

Kiderült az is, hogy édesanyja nagyon örül annak, hogy Gábor már nem versenyez. Volt olyan futam, amikor ott állhatott mellette a rajtnál, és néhány másodperccel az indítás előtt azt tanácsolta: fiam csak lassan…

Nagyon lelkes és jó csapata van

Várnai Andrea 2002 óta dolgozik együtt Talmácsi Gáborral és gyorsan megfertőződött a motorsport szeretetével. Bár nincs jogosítványa motorra, Talma mögött ülve megtapasztalta már, hogy milyen az, amikor a kanyarokban néhány centiméterre van csak a sisakjától az aszfaltra festett csík. Elmesélte azt is, hogy Olaszországban a neve miatt, sokáig azt gondolták róla a partnerek, akikkel e-mailen tartotta a kapcsolatot, hogy férfi. A csinos hölgyet természetesen az első meglepetés után, hamar elfogadták és a munkáját elismerik női csapatfőnökként is a Superbike-ban. Beszélt arról is, hogy nagyon lelkes és jó csapata van, önállóan dolgozni tudó szakemberekkel. Főnökként a szakmai dolgokba nem szól bele, de összefogja az egészet, hogy csapatként sikeresek legyenek.

A rajongók feltehették kérdéseiket, majd autogramot szerezhettek és közös fotók is készültek a közvetlen hangulatú találkozó végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában