Újraszínezik belső világukat

2018.03.05. 11:00

Csodás mandalákból álló kiállítást látogathatunk meg Pápán

Tizenhét tablónyi egyedien színezett, különféle formájú mandalát tekinthet meg a pápai közönség az ajkai Harmónia Klub jóvoltából a városi könyvtárban.

Laskovics Márió

Az ajkai Harmónia Klub mandalakiállítását nyitották meg szombaton a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Pálosiné Nagy Katalin klubtag úgy fogalmazott, mindannyiunk életében vannak szürkébb napok, amikor úgy érezzük, kicsit megfáradtunk, nem foglalkoztunk a lelkünkkel. Ilyenkor érdemes csak magunkra szánni egy kis időt, hogy feltöltődjünk. Erre kiválóan alkalmas a kézművesség, s így a mandala is.

A Jókai Mór Városi Könyvtárban tizenhét tablónyi egyedien színezett, különféle formájú mandala várja az érdeklődőket Fotó: Laskovics Márió

A mandala szó szanszkrit eredetű, kört vagy öngyógyítást jelent. A mandala eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol ma is, évezredek óta használják meditációs technikákhoz, az elmélyedéshez. Nem minden esetben kör alakú forma, de mindig a külső és a belső világmindenséget kell kifejeznie, a béke helyreállítását szolgálja – tudtuk meg.

Csodás mandala Fotó: Laskovics Márió

Pálosiné Nagy Katalin elárulta, vezetőjük tavaly készítette el az elsőt, aztán az eszközök beszerzése után klubfoglalkozásokon is lelkesen színezték az egyszerűbb mandalákat, ráérezve szépségére, megnyugtató hatására, majd egy kiállítás, valamint egyre izgalmasabb minták következtek, s a kortalan elfoglaltság a fiatalabb generációkat, unokáikat is színezésre csábította. Javasolja mindenkinek, mert megnyugtat, regenerál, inspirál, növeli az agy kapacitását, segíti az összefüggések megértését, a tanulást. A mandalát nem lehet elrontani, általa magunkat adjuk, a színeket saját ösztöneink alapján választjuk ki.

Pálosiné Nagy Katalin klubtag megnyitó beszédében a mandala sajátosságait, jótékony hatásait ismertette

Tihanyiné Hernádi Judit klubvezető közölte, 2016-ban alakultak, s hetven fővel csatlakoztak az „Életet az éveknek” Ajkai Nyugdíjas Klubok Egyesületéhez. Szerteágazó a tevékenységük: két énekkaruk mellett három sportos, és egy túracsoportjuk is van. Az április 3-ig látható tárlat tizenhét tablónyi, változatos színű és formájú, válogatott mandalát vonultat fel, amiket huszonheten készítettek.

A megnyitón közreműködött a Harmónia Dalkör, valamint verssel Csényiné Berkovics Ildikó klubtag

A megnyitón közreműködött a Harmónia Dalkör, valamint verssel Csényiné Berkovics Ildikó klubtag. Minden érkező az ősi szimbólummal egyedivé tett ajándék könyvjelzőt kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában