Erdőszéli kikapcsolódás

2018.03.09. 11:20

Gyerektáborok lesznek a zombik és vandálok kedvelt zirci helyszínén

Hosszú évekig elhagyatott volt, szellemtanyaként emlegették az egykor nagyhírű Postások erdei házát.

Müller Anikó Hanga

Hajléktalanok és zombik

Mintegy tíz évig zárva tartott, hajléktalanok tanyája, majd egy zombi-film kitűnő forgatási helyszíne volt. Amit nem a filmesek tettek tönkre, azt a vandálok és a természet intézte el. Négy évvel ezelőtt két vállalkozó, Zokob Béla és Murai Norbert gondoltak egy merészet, bérbe vették a háromhektárnyi területet és elkezdték a felújítási munkálatokat. A kőház életveszélyes állapotban volt, mennyezetét a munkálatok idejére fel kellett dúcolni. Az óta elkészült néhány faház, nyárra már harmincöt szálláshelyet tudnak itt biztosítani, az idei nyáron gyermektáborokat is szerveznek. A bakonyi kisváros nem bővelkedik a bakancsos turisták számára kínált férőhelyekben. Akik ide látogatnak, saját ellátásukról is gondoskodhatnak, a faházakhoz az idei szezontól kitűnően felszerelt konyha áll rendelkezésükre.

Folyamatosan parkosítanak

Az 1934-ben átadott műemlék jellegű kőházban két téliesített szobát hoznak rendbe. A közelmúltban felújították a százfős befogadóképességű rendezvénytermet, mely üvegpanorámás, a város fölé emelkedve csodás látványt nyújt, teraszát pedig az erdő övezi. Folyamatosan parkosítanak. Kezdetben szórakoztató rendezvényeket szerveztek, most ez másodlagos szerepet tölt be, elsősorban a családoknak, közösségeknek kínálnak programokat és rendezvényhelyszíneket. Sokan kétkedve és ellenvetésekkel fogadták a volt „postás”-ban a kezdeményezést.

Zokob Béla – balról – és Murai Norbert büszkék a felújított létesítményre Fotó: Zokob-Gaál Zsuzsanna

– Mi magunk is tartottunk a lakossági ellenállástól, mondták, a hangos zene majd zavarja nyugalmukat, de négy év alatt egyetlen panaszbejelentés és rendőri intézkedés nem történt, hangsúlyozta Zokob Béla. A zenés, bulizós programokon kívül tartottak fesztiválokat, családi majálist főzőversennyel, állatsimogatóval, kirakodóvásárral. Készséggel együttműködnének a várossal, felajánlották segítségüket nagyobb tömegeket vonzó kulturális, zenei programok szervezésében, eddig erre nem volt igény.

– Mi szorosabb kapcsolatot szeretnénk kialakítani a várossal, a tereinket közösségi célokra is lehetne hasznosítani, létesítményünk városi rendezvények helyszíne lehetne, mint ahogy volt egykoron, és partnerek lennék a lebonyolításban. Ideális a tágas tér, az erdei környezet a testvérvárosi gyermekcsoportok elhelyezésére is. Kicsit csalódottak vagyunk ezen a téren, pedig úgy érezzük, mi bizonyítottunk az elmúlt években. Nem adtuk fel, Húsvétkor locsolóbálra várjuk a városlakókat, mondta Zokob Béla.

Ezek is érdekelhetik