Előttünk a bátor élet lehetősége

2018.04.16. 07:00

Bódi Mária Magdolnára, a vértanú munkáslányra emlékeztek Litéren

Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásáért imádkoztak szombaton Litéren, ahol 1945. március 23-án egy szovjet katona lövései végeztek a tisztaságát és társait védő munkáslánnyal.

Napló-információ

A résztvevők a temetőből az iskola udvarára zarándokoltak, a vértanúság helyszínére, ahol a munkáslány 2005-ben állított szobrának megkoszorúzásával folytatódott az ünnepség Fotó: Pesthy Márton

A megemlékezés a temetőben, a sírnál kezdődött, ahol Márfi Gyula veszprémi érsekkel, Laposa Norbert plébániai kormányzóval együtt imádkozott az idei ünnepség szónoka, Udvardy György pécsi megyés püspök. A család nevében Bódi Mária Magdolna unokahúga, Kovács Elemérné is megemlékezett nagynénjéről.

A résztvevők a temetőből az iskola udvarára zarándokoltak, a vértanúság helyszínére, ahol a munkáslány 2005-ben állított szobrának megkoszorúzásával folytatódott az ünnepség Fotó: Pesthy Márton

A résztvevők a temetőből az általános iskola udvarára zarándokoltak, a vértanúság helyszínére, ahol a vértanú munkáslány 2005-ben állított szobrának megkoszorúzásával folytatódott az ünnepség.

Az ünnepi szentmisét Márfi Gyula érsek mutatta be a pécsi megyés püspökkel és az összegyűlt paptestvérekkel együtt. Udvardy György azt mondta: külön ajándék, hogy az ünnep a húsvéti időbe esik, hiszen az egyház ilyenkor elemi módon emlékezik Jézus Krisztusra, aki értünk meghalt és feltámadt. A főpásztor rámutatott: a vértanúság krisztusi erényként jelenik meg az életünkben, a hitből fakadó döntéseink, a döntések mellett való állhatatos kitartás következménye. „Ha megnézzük Magdi életének alakulását, azt gondolhatnánk, ez a háttér nem sok mindenre ad lehetőséget. Ő mégsem fogadja el, hogy pusztán a korlátai, a körülmények határozzák meg, hogy ki ő valójában”, fogalmazott a pécsi püspök. Kiemelte, Magdi tanulékony, tanítványi lélekkel fordult Krisztus felé. Alakító erővel hatott rá az egyház szentségeinek vétele és ezért kész volt áldozatot hozni, kész volt arra, hogy mindent megtegyen, hogy Krisztusával találkozni tudjon.

Udvardy György Magdi bátorságáról beszélt. Bátran cselekedett, amikor nem hezitált azon, hogy kell segíteni a szegényeken. „Krisztus az, aki kitágítja előttünk a bátor élet lehetőségét. Mindannyiunknak szüksége van erre a bátorságra, életünk mindennapi cselekvéseiben”, fogalmazott a püspök.

A szertartás végén Márfi Gyula érsek emléklapot adott át az előző nap tartott „Születéstől a vértanúságig” – Bódi Magdi nyomában elnevezésű kerékpáros zarándoklat résztvevőinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában