Ügyesek a diákok az idegen nyelv tanulásában

2018.04.01. 08:00

David Ciberias Barja ötödik éve tanít spanyolt a Vetési Albert Gimnáziumban

A Vetési gimi barcelonai születésű spanyoltanára, David Ciberias Barja szerint ügyesek a diákok az idegen nyelv tanulásában. Sőt! A kiejtésük is nagyon jó.

Juhász-Léhi István

Vetésisek és vendégeik a „Határtalanul” pályázat napokban lezajlott rendezvényén az iskolában Fotó: Horváth Patrik

Spanyol történelmet és spanyol civilizációt is tanít

A Vetési Albert Gimnázium „Határtalanul” pályázatának a napokban lezajlott rendezvényére a Sepsiszentgyörgyi Gimnázium diákjait és tanárait csakúgy várták, mint az Erasmus+ nemzetközi projektjük vendégeit, akik Spanyolországból, Franciaországból, Romániából és Bulgáriából érkeztek a királynék városába. Ennek kapcsán is kérdeztük David Ciberias Barját, aki a Vetésiben a spanyol nyelv mellett spanyol történelmet és spanyol civilizációt is tanít.

Vetésisek és vendégeik a „Határtalanul” pályázat napokban lezajlott rendezvényén az iskolában Fotó: Horváth Patrik

„Hogy milyen volt ez a hét a Vetésiben? Nagyon intenzív, ám ennek ellenére nagyon rövidnek tűnt, és egyúttal nagyon érzelemgazdag is volt” – felelte a Barcelonában született tanár. „A végére mindenki nagyon elfáradt, mert a projekt sok munkát igényelt. Ugyanakkor remek lehetőség volt arra is, hogy kapcsolatok szövődjenek a diákok között.”

Miként érzi magát Magyarországon?

Davidnek volt tapasztalata mindebben, hiszen ez már a második ilyen jellegű találkozó volt, amelyet a Vetési Albert Gimnázium szervezett. Arra a kérdésünkre, hogy miként érzi magát Magyarországon, Veszprémben, azt mondta, hogy ez az ötödik év, amit Veszprémben tölt, és hozzátette: ha nem érezné jól magát, akkor már elment volna. Majd spanyolról magyarra váltott: „Most veszprémi vagyok!” – mondta mosolyogva.

Egyébként nem voltak elvárásai. A lehetőség, hogy Veszprémbe, a Vetési gimibe jöhet tanítani, nagyon hirtelen jött számára, és őszintén bevallotta, hogy nagyon meglepte a magyar kultúra, és rendkívül elégedett a magyar diákokkal. Kiemelte, hogy az elmúlt években szerzett tapasztalatai alapján a magyarokban van valami könnyedség a nyelvtanulás terén. Nagyon ragad ránk a nyelv, amit nem mi, hanem David Ciberias Barja állított munkatársunknak. A spanyol tanár szerint ügyesen és gyorsan tudják a magyar diákok elsajátítani a spanyol nyelvet, és az is meglepte, hogy a kiejtésben is ügyesek a fiatalok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában