Kulturális főzőverseny

2018.04.30. 08:00

Jókai-napok: Idén negyvenhét csapat mérte össze bablevesfőző tudását

Huszonhetedszer tartották meg a Jókai-napokat a városban, a hagyományos bablevesfőző versennyel.

Sági Ági

A Jókai-napok programjaként idén 47 csapat főzött Jókai-bablevest a Koloska-völgyben. Míg a leves főtt, a színpadon kulturális műsorok váltották egymást. Fellépett a Sellő Tánccsoport, a Rézhúros Citerazenekar és a Balatonfüred Néptáncegyüttes. Opatijából, Balatonfüred horvátországi testvérvárosából 60 fős delegáció érkezett, néptáncosaik a színpadon szerepeltek, a bablevest Cvijeta Juranovic vezetésével négy asszony főzte. – Hasonlóan főzzük mi is a bablevest, csak nálunk kerül bele egy kis babér, rozmaring, kakukkfű és fokhagyma is, és háromféle paprika – mondta el lapunknak Cvijeta Juranovic, aki azt is hozzátette, hogy a zöldfűszereknek nem szabad dominálniuk az ételben.

Fotó: Sági Ági / Napló

A hagyományoknak megfelelően a Jókai-napokon kötötték meg az egy évre szóló kulturális testvérvárosi megállapodást, ezúttal Bajával. A Duna menti városból a zeneiskola fuvolásai és táncosok is bemutatkoztak a színpadon, és egy halfőző bajnok, Novics György Jókai-bablevest főzött. A bajaiak szépen terített asztalra, kis fémbográcsokba merték a levest vendégeiknek. – Azt remélem, hogy a jövő generációjának kijelölünk egy utat a kapcsolatépítésben, barátkozásban. Az intézményeink, a zeneiskolák, a színházak, a civil hagyományőrzők olyan kapcsolatokat alakítanak ki, melyek mindenkinek hasznosak – mondta el lapunknak Fercsák Róbert, Baja alpolgármestere.

 

Idén tíz zsűritag két szekcióban értékelte a leveseket. A környezetvédelem jegyében, ha valaki nem műanyag edényekben tálalt, az pluszpontot kapott. – A jó bableves közepesen zsíros, se nem túl híg, se nem túl sűrű. Sokan főznek egy ízletes, jó levest, de elrontják a végeredményt azzal, hogy megborítják egy nagy kanál tejföllel, ami elveszi az ízeket, ráadásul csomós lesz. Másik tipikus hiba, hogy egyben teszik bele a lestyánt vagy a zellerzöldet, ami aztán beakad a kanálba – mondta el lapunknak Németh Krisztina, a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség regionális elnöke, a zsűri elnöke.

Összességében finom levesek készültek, és késő délutánig tartott az evés-ivás, mulatozás a Koloska-völgyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában