A litéri munkáslány vértanúhalála

2018.04.24. 07:00

Kerékpáros zarándoklatot szerveztek Bódi Mária Magdolna emlékére

A kedves, szent életű Bódi Mária Magdolnát orosz katona lőtte agyon Litéren 1945. március 23-án.

A zalai Batykról érkeztek Bódi Mária Magdolna emlékkövéhez

Sírjához vértanúsága után azonnal járni kezdtek az emberek, s halála után Mindszenty József veszprémi püspök rendelte el a boldoggá avatási eljárás megindítását.

Magdolna kisugárzását igazolja az én esetem is. Amikor a szemináriumban találkoztam az életéről szóló könyvvel, ránéztem, s azt gondoltam: ez valamilyen csöpögős írás lehet, nem érdekel. Később az Úristen éppen oda vitt, 1998. augusztus elsejével nevezett ki Márfi Gyula érsek Balatonfűzfő, Litér, Papkeszi, Vilonya, Királyszentistván plébánosává. Hallva az ott élők személyes emlékeit és azt, hogy a szocializmus évtizedei alatt mennyien jártak titokban Magdi sírjához – mindig friss virág volt rajta –, újra kézbe vettem ugyanazt a könyvet. Megragadott az élete. Ezután 2005-től minden évben főpa- pi szentmisével emlékeztünk meg vértanúhaláláról, mely 73 éve történt. Idén is megrendeztük a kerékpáros zarándoklatot április 13-án, pénteken, mivel Magdi biciklivel közlekedett mindenfelé. Mámapusztáról kerékpárral jött templomba, azzal ment hittant tanítani, s ugyanúgy a gyárba is. A kerékpárosok végigjárták Magdi életének helyszíneit Szigligettől, ahol született, Badacsonytördemicen, ahol keresztelték, Köveskálon át, ahol 13 éves koráig laktak, a balatonfűzfői Nitrokémiáig, ahol dolgozott, és a vértanúság helyszínéig.

A zalai Batykról érkeztek Bódi Mária Magdolna emlékkövéhez

A helyszíneken emléktáblákat szenteltünk. Ő 73 éve adta életét a magyar ifjúságért.

Megemlékezésünk csúcspontja a vértanúság helyszínén, Litéren az uradalmi ház, ma iskola udvarán volt. Az ünnepi szentmisét április 14-én Udvardi György pécsi megyés püspök mutatta be Márfi Gyula érsekkel, papokkal s mind-azon hívekkel, akik lelkükben érzik, hogy Magdi egész élete tanúságtétel volt a gyárban, a munkások között, a dolgozó lányok vezetőjeként, a karitatív munkában és a vértanúságban. Beteljesítve, amit Ferenc pápa mondott az evangéliumról: „Menjetek, és mondjátok meg testvéreimnek, hogy menjenek Galileába, ott majd viszontlátnak engem” (Máté 28, 10. vers). Galilea az a „periféria”, ahol Jézus megkezdte prédikáló tevékenységét, most pedig onnan indul el a feltámadás evangéliuma.

Ezt az utat mutatja számunkra életpéldájával Bódi Mária Magdolna. Tavaly augusztus 16-tól neveztek ki Zalabér, Zalavég, Tekenye, Batyk plébánosává, most itt kell Magdi életére ráirányítani az emberek figyelmét. A zalai hívekkel együtt ötvenöten vettünk részt a megemlékezésen.

Szécsi Ferenc plébános

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában