Ötleteket dolgoztak ki

2018.04.21. 08:00

Közösen gondolkodtak két veszprémi park átalakításáról

Több városi tér szabadidős és sportcélú fejlesztésének terveihez készítettek javaslatokat helyi és közép-európai országokból érkező diákok egy nemzetközi projektben.

Marton Attila

A találkozó egy Erasmus+ program első állomása volt. A projektben a veszprémi önkormányzat öt partnerrel, a lengyelországi Tarnów, a szlovákiai Nyitra, a szerbiai Zenta, a németországi Bottrop várossal és a szlovéniai Ptuj felsőoktatási intézményével működik együtt.

A találkozóra a helyi diákok és szakemberek mellett öt közép-európai országból érkeztek fiatalok és döntéshozók Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Veszprémben élő középiskolások és szakemberek mellett a külföldi partnerektől két-két diák és egy-két döntéshozó vett részt a programban. A résztvevők azon dolgoztak, hogy a kiválasztott két helyszínt – a veszprémi Barátság parkot és Kálvin János teret – vonzóbbá tegyék a helyieknek úgy, hogy szabadidős és sportcélokra jobban hasznosítható legyen. A két nap során az ehhez szükséges fejlesztési ötleteket dolgoztak ki. A helyiek bemutatták városukat a többieknek, majd a résztvevők négy csoportban dolgozva, különböző, tanulást segítő módszerekkel közösen gondolkodtak az átalakítási lehetőségekről – mondta Knauer Anna projektkoordinátor.

A találkozón infrastrukturális fejlesztési ötletek merültek fel, például ivókút, szökőkút vagy kutyafuttató létesítéséről, valamint azon is gondolkodtak, ki lehetne a fejlesztések célcsoportja, csak a környéken élők vagy a város többi lakója is, valamint arra is elképzelések készültek, hogyan szólítanák meg a helyieket, hogy népszerűsítsék a parkokat.

A találkozó a diákok vitakészségének és angol nyelvi képességeinek fejlesztését is segítette, valamint ismereteket szerezhettek az Európai Unió döntéshozatali folyamatairól is – tette hozzá a projektkoordinátor.

Figyelemfelhívó flashmob

A városban tartott kétnapos projekttalálkozó résztvevői rendeztek flashmobot pénteken délben a Kossuth Lajos utcán. A villámcsődületet azért tartották, hogy felhívják a városi polgárok figyelmét az általuk végzett programra, és egyben arra is szolgált, hogy a résztvevőket jobban összekovácsolja – mondta Rákos Daniella, a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium tanulója, az Erasmus+ program önkéntese. A projekt középiskolás résztvevői zenére táncoltak, Veszprémet népszerűsítő, több nyelven írt táblákat tartottak fel, valamint a diákok a küldő országok zászlóit is a magasba emelték, miközben biciklisek köröztek körülöttük.

A találkozó zárásán Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa az Erasmus program kapcsán kiemelte, a több mint harminc éve futó kezdeményezésben több millió fiatal vett részt, a projektek pedig hozzájárultak az európai identitás erősítéséhez. Porga Gyula polgármester azt hangsúlyozta, a projekt hozzájárulhat ahhoz, hogy több fiatal vegyen részt a városról való közös gondolkodásban.

A következő hónapokban Nyitra, Tarnów, Bottrop és Ptuj városban is találkozót szerveznek, a programprojekt novemberben zárul Veszprémben. Ezután helyi találkozókon a résztvevők ifjúságügyi tanácsot hoznak létre, amelynek tagjai részt vesznek az önkormányzati üléseken, és kapcsolatba kerülnek a döntéshozókkal. A programot az Európai Unió az Erasmus+ programban közel 36 400 euróval támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában