Mi alapján döntenek a szülők?

2018.04.10. 07:00

Melyik padba üljön a gyermek? – Ezekre kell figyelniük a családoknak

Két intézmény példáján át, szülők megkérdezésével mutatjuk meg, hogy történik az általános iskolai beíratás, mire kell figyelniük a családoknak, hogyan választanak.

Laskovics Márió

Szokolyi Szabolcs és neje, Anita a két tannyelvű képzést preferálja lányuk, Szonja számára Fotó: Laskovics Márió/napló

A tanköteles korú gyermekeket április 1. és április 30. között kell beíratni a lakóhelye szerint illetékes vagy a választott iskola első évfolyamára. Megyénkben a kormányhivatal által meghatározott időszakokban történik a beíratás. A Pápai Tankerületi Központ fenntartásában működő általános iskolákban április 12-13-án.

A beíratás viszonylag hosszadalmas

Venczel Csaba, a Tarczy Lajos Általános Iskola intézményvezetőjének tájékoztatása alapján a beíratás viszonylag hosszadalmas – ugyanis a szülőnek fel kell mutatnia többek között gyermeke születési anyakönyvi kivonatát, személyi dokumentumait és az óvodai szakvéleményét –, és csak akkor kezdődhet meg, ha a szakvéleményben egyértelműen az áll, hogy a gyermek beíratható az első évfolyamra. Ellenkező esetben a gyermek az óvodában marad vagy további vizsgálatok eredményétől függ jövőbeli felvétele.

A kormányhivatal meghatározza az iskolák felvételi körzetét is. A szülő természetesen szabadon választhat az általános iskolák között, és nem köteles beíratni gyermekét a körzeti iskolába. A kötelező felvételt biztosító iskolára azért van szükség, hogy ne legyen elutasított gyermek, ugyanis az intézmény köteles felvenni azt a tanköteles gyermeket, aki életvitelszerűen körzetében lakik.

– Ha iskolánkban a körzetből jelentkező gyermekek helyének biztosításán túl marad szabad férőhely, akkor a további felvételi kérelmeknél előnyben kell részesítenünk a hátrányos helyzetű gyermekeket. Az e feletti betöltetlen helyekről nyilvános sorsolással kell dönteni. Ám sorsolás nélkül is felvehetjük a sajátos nevelési igényű tanulót, továbbá azt, kinek ezt különleges helyzete indokolja. Különleges helyzetnek minősül, ha a tanuló szülője, testvére tartósan beteg vagy fogyatékkal élő, vagy testvére iskolánk tanulója, esetleg ha a szülő munkahelye igazoltan iskolánk körzetében található, valamint az iskola a lakóhelyétől, ennek hiányában tartózkodási helyétől egy kilométeren belül van – ismertette az előírásokat.

Az idei tanévben is három osztályt indítanánk, mintegy száz fővel. Egy magyar-angol két tannyelvű program szerint haladót és két emelt informatika óraszámú csoportot. A szülőket írásban tájékoztatom a beíratás eredményéről és már májusban egy szülői értekezletre hívom őket azért, hogy az ott elhangzó hasznos információk birtokában legyen kellő idejük a felkészülésre, a szükséges felszerelés beszerzésére. Az esetlegesen elutasított tanulók szüleit határozatban értesítem, emellett felhívom figyelmüket arra, hogy körzetes iskolájuk feltétel nélkül felveszi gyermeküket – tette hozzá.

Hol kezd a gyerek?

Szokolyi Szabolcs, aki kislányát a körzetük szerinti Tarczyba íratja be, elmondta, nehéz a döntés, hiszen nem mindegy, hol kezdi meg a gyermek a középiskoláig történő képzését.

Szokolyi Szabolcs és neje, Anita a két tannyelvű képzést preferálja lányuk, Szonja számára Fotó: Laskovics Márió/napló

Megpróbáltak minél szélesebb körben, szájhagyomány útján tájékozódni. Megjegyezte, a Tarczyban köztudottan jó feltételekkel lehet nyelvet tanulni, s mivel lányának már az óvodában is jól ment az angol nyelv, megtalálta a közös hangot a külföldi gyerekekkel, így az óvodapedagógusok tevékeny szerepe, lányuk iskolaérettségéről, nyelvi készségéről való meggyőződése is fontos volt döntésükben a tájékozottságon és a körzeti hovatartozáson túl.

Keresztesné Gaál Csilláék az angolt nyelv miatt körzetükön kívüli iskolába, szintén a Tarczyba járatják mindkét lányukat. Akik egyéves koruktól heti egyszer különórán, majd az óvodában is tanulták az angolt.

Keresztesné Gaál Csilla és első évfolyamos lánya, Réka Fotó: Laskovics Márió/napló

Mivel a szülők nem beszélnek idegen nyelvet, úgy gondolják, gyermekeik a legnépszerűbb világnyelvvel bárhol elboldogulhatnak, illetve a felsőoktatáshoz is hasznát veszik majd.

A Weöres Sándor Általános Iskola intézményvezető-helyettese, Véseiné Kárpáti Ágota közölte, bizakodóan várakoznak a beíratásra. Megfigyelésük szerint az óvodai visszafogások kapcsán kétévente nagyobb számban jelentkeznek hozzájuk nebulók, így idén mintegy ötvenre számítanak. Két, azonos feltételrendszerű osztályt indítanának, biztosítva a drámapedagógiai képzést, ugyanazon természettudományos szakköröket felajánlva, melyekre évek óta nagy hangsúlyt fektetnek. Továbbá tervben van idegen nyelvi szakkör is. Többségében az iskola körzetéből érkeznek tanulók. Nagy örömükre szolgál a tendencia, hogy az ide járt szülők a Weöresbe íratják be gyermekeiket, esetlegesen az ismerős tanítók miatt.

Akárcsak Soós Nikoletta, akinek nagyobbik lánya már negyedikes, kisebbik pedig idén kezd a Weöresben. A város túlsó részéről hordják a gyerekeket, mégpedig a tanító nénik személyisége miatt.

Soós Nikoletta a volt iskolájába íratta be mindkét lányát Fotó: Laskovics Márió/napló

Előzetesen részt vettek az ovisulis alkalmakon, illetve több iskola nyílt napjain. Hozzátette, nagyon szerette a drámaórákat, melyek felszabadítják, kikapcsolják a lurkókat a kötelező tanórák mellett.

Keresztesné Imre Anita fia tavaly végzett a Weöresben, ahova lányát is beíratja idén. Az ő döntésükben a lakóhelyükhöz való közelség, illetve a testnevelési képzés minősége nyomott leginkább a latba.

Keresztesné Imre Anita a távolság és a sport miatt választott általános iskolát gyermekeinek Fotó: Laskovics Márió/napló

Mint mondta, fiából kihozta a jó légkörű iskola a legjobbat, sok helyre eljuthatott, felvették a közgazdasági középiskolába, és igazolt labdarúgó lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában