Az utókor példaképe lehet

2018.04.03. 12:30

Péczer Sándor főjegyzőre emlékeztek Badacsonytördemic és Szigliget lakói

A falvak egykori főjegyzőjére emlékeztek a településeken élők Péczer Sándor halálának évfordulóján.

Tóth B. Zsuzsa

Horváth Zoltán polgármester és Szabó Imre alpolgármester hajt fejet az egykori főjegyző emléktáblájánál a 71-es úti elágazásnál Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A szigligeti önkormányzati hivatal falán elhelyezett emléktáblánál Balassa Balázs polgármester emlékezett Szigliget és Nemestördemic község főjegyzőjére. Mint elmondta, Péczer Sándor úgy élt és dolgozott, hogy példaképpé vált az utókor számára.

Horváth Zoltán polgármester és Szabó Imre alpolgármester hajt fejet az egykori főjegyző emléktáblájánál a 71-es úti elágazásnál Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

- 1945. március 27-én a köztisztviselő motorkerékpárjával Nemestördemicre ment, hogy gondoskodjon az esedékes összegek kifizetéséről a rászorulóknak, és gondoskodjon a legfontosabb teendőkről a rendkívüli helyzetben. A hivatalos iratokat elásta a községháza udvarán, majd visszafelé tartott Szigligetre. A 71-es úti kereszteződésnél orosz lövészek tüzet nyitottak rá, meghalt – mondta Balassa Balázs. Szántai Attiláné, a badacsonytördemici faluház vezetője Péczer Sándor egyik lánya levelét olvasta fel. Nagyné Péczer Veronika betegsége miatt a távolból köszönte meg az ünnepséget. Mint írta, édesapja kötelességtudó, igazságos, a közösség érdekeit képviselő ember volt. Hálásan írt Vollmuth Péterről, a korábbi badacsonytördemici polgármesterről, aki felkarolta az édesapa emlékének őrzését. Az ünnepségen közreműködött Szalai Jázmin, majd a koszorúk elhelyezését követően ott folytatódott az emlékezés, ahol az egykori főjegyző hősi halált halt.

A badacsonytördemici temetőben, Péczer Sándor sírjánál Cséry Gergő atya kérte Istent, hogy fogadja boldogító mennyországába az egykori főjegyzőt. A magot pedig, amit a földön elvetett, érlelje gazdag terméssé. A faluházban Fenyvesi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke úgy fogalmazott, hogy hazánk azért lehet erős, mert erősek az országot éltető települések.

- Vannak olyan személyek, akikre a településeken élők fel tudnak nézni. Ez az a kötelék, amely összeköti Magyarországot. Ha vannak olyan személyek, akikre fel tudunk nézni, akkor erősek maradunk. Péczer Sándor nem készült hősnek, de a mindennapi hősök adják azt az alapot, amire aztán lehet építeni – mondta Fenyvesi Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában