Átvennék egymástól a jó gyakorlatokat

2018.04.03. 08:20

Petrozsényi főgimnáziummal kötött partnerszerződést a várpalotai iskola

Partneriskolai szerződést írt alá március közepén Petrozsényben a Bán Aladár Általános Iskola és Tagiskolái, valamint a helyi Mihai Eminescu Főgimnázium.

Szabó Péter Dániel

Florin Tiberiu Iacob Ridzi polgármester (jobbra) is fogadta a várpalotai delegációt a petrozsényi városházán. Tanulnának egymástól az intézmények Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A várpalotai tanintézmény vezetői hivatalos delegáció tagjaiként tölthettek el két napot március közepén Várpalota testvérvárosában. Részt vettek az RMDSZ által szervezett ünnepi programon, ahol a helyi magyar iskola diákjai adtak szívhez szóló műsort. Másnap délelőtt került sor a partneriskolai szerződés aláírására, amelyen részt vett Florin Tiberiu Iacob Ridzi, Petrozsény polgármestere is. A megállapodás szerint a két tanintézmény a jövőben együtt kíván működni a hagyományok ápolásában és továbbadásában, valamint mélyíteni szeretnék a szakmai kapcsolatot mind a pedagógusok, mind a tanulók között.

Florin Tiberiu Iacob Ridzi polgármester (jobbra) is fogadta a várpalotai delegációt a petrozsényi városházán. Tanulnának egymástól az intézmények Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, Várpalota és Petrozsény testvérvárosi szerződésének köszönhetően került kapcsolatba a két iskola. – Intézményünkben működik magyar tagozat, ezért is éreztük különösen fontosnak a mélyebb partnerség kialakítását egy magyar iskolával – mondta el kérdésünkre Alexandru Lautaru igazgató.

- A partneriskola, illetve a Rákóczi Telepi Tagiskola vezetőjével együtt reális és megvalósítható célokat szeretnénk kitűzni, aminek a legelső állomása egy szakmai kapcsolat kialakítása lehet a kollégák között az úgynevezett jó gyakorlatok átvételével. Az együttműködés természetesen nem nélkülözheti a személyes kontaktust, így kisebb-nagyobb delegációk formájában tervezzük a kiutazást, illetve látjuk vendégül majd a petrozsényi iskola képviselőit – mondta el Juhász Attiláné, a Bán Aladár Általános Iskola és Tagiskolái intézményvezetője.

A hosszú távú tervek között a felsoroltak mellett a közös online idegennyelv-oktatás, illetve cserediákprogram is szerepel. Az óvodát, általános iskolát és gimnáziumot is működtető romániai tanintézménybe mintegy 1500 diák jár, közülük 108-an tanulnak magyar tagozaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában