az egészség mindenekelőtt

2018.04.10. 20:00

Rákellenes nap Veszprémben: „Az élet él, és élni akar!”

Figyeljen oda mindenki a megelőzésre, a szűrések jelentőségére, az egészség megőrzésére, mely mindennél fontosabb!

Kovács Erika

Ezt mondta Némedi Lajos Veszprém alpolgármestere a Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából, a Fagyöngy Egyesület rendezvényén, a Kolostorok és kerteknél levő jezsuita templomnál levő emlékhelyen, kedden.

Az orvostudomány mellett a család, a sorstársak segítsége, támogatása is meghatározó

Az egészség, az élet, az emlékezés és a remény jegyében beszélt az alpolgármester a Fagyöngy Emlőbetegek, Gyógyultak és Támogatók Önsegítő Egyesülete rendezvényén az emléktábláknál, illetve az emlékfáknál, amelyeket 2015-ben az Emlőrák Betegklubok első országos találkozója alkalmából helyeztek el, illetve ültettek az egyesület képviselői. Némedi Lajos kiemelte a közösségek, a mostanihoz hasonló találkozók szerepét a gyógyulásban, amelyben az orvostudomány mellett a család, a sorstársak segítsége, támogatása is meghatározó.

Lángné Janni Margit az egyesület elnöke felidézte, a Nemzeti Rákellenes napot 1993 óta április 10-én tartják, mely Dollinger Gyula sebész, ortopéd szakorvos, egyetemi tanár születésnapja, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot, így a hazai rákkutatás úttörőjének számít. –Azóta eltelt 116 évben nagyot fejlődött az orvostudomány, egyre többen meggyógyulnak a betegségből, fogalmazott az elnök. Megemlékezésük céljáról aláhúzta, ily módon is felhívják a figyelmet a szűrővizsgálatok jelentőségére, mindenkinek a saját felelősségére a megelőzésnél. –A fák, ahol most eltávozott társainkra is emlékezünk, azt is jelképezik, hogy érdemes küzdeni, újra kihajtani, megújulni, megerősödve tovább menni, Ady szavaival élve: „Az élet él, és élni akar!” A remény fái azt is szimbolizálják, hogy soha ne adjuk fel, mindig van remény, amit hitünk erősít! –vélekedett Lángné.

Rózsaszín szalagot kötöttek a fákra

Az ünnepi gondolatok után az alpolgármester és az egyesületi elnök tavaszi virágcsokrot helyezett el az emléktábláknál, és az egyesület képviselői a mellrák elleni küzdelem jelképét, rózsaszín szalagot kötöttek a fákra. Rábai Zsanett, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad képviseletében az alkalomhoz illő, szép verssel ajándékozta meg az egybegyűlteket.

Kérdésünkre, hogy mit jelent az egyesület képviselőinek a mostani emlékezés, Szörtsey Mária azt mondta, számára a remény a legfontosabb. Egy másik hölgy, Marcsi pedig arról beszélt, hogy a gyógyulásban meghatározó a vágy az egészségre, a hit, a kitartás és a kívülről érkező, az ember lelkét, szellemét érintő pozitív információk, impulzusok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában