sikerült!

2018.04.25. 15:25

Rekordot állított a vak Karvai Sándor: autót vezetett a Balatonnál

Magabiztosan tette meg a másfél kilométernyi utat a mindkét szemére, születésétől fogva vak Karvai Sándor Balatonszepezdnél, a 71-es számú úton, szerdán, egy Nissan Leaf elektromos autóval, mellyel újabb magyar rekordot állított fel.

Kovács Erika

Fotó: Pesty Márton/napló

Többször vezetett autóbuszt negyven utassal

Fotó: Pesty Márton/napló

-Izgultam, útközben nagy koncentrációra volt szükség, de bíztam magamban, és navigátoromban, a mögöttem haladó Borsi Gergő hatszoros magyar bajnok autóversenyzőben, aki telefonon keresztül headsettel segítette az autózásomat, ezt mondta a kiszállás után kérdésünkre a nézelődők vastapsa mellett a 43 éves fiatalember szemlátomást megkönnyebbülten, akinek nem a mostani volt az első merész vállalkozása, illetve rekordja. Korábban ugyanis már motorozott, többször vezetett autóbuszt negyven utassal, aztán jestkizett a Dunán, ezúttal pedig a forgalmas balatoni úton ült a volán mögé, és rekordjai között először ült személyautóban. A kísérletet Sándor amiatt is különlegesnek nevezte, mert először kísérte el felesége, akivel két éve házasok, és az asszony nagyon büszke a férjére.

Fotó: Pesty Márton/napló

A Nógrád megyei Honton élő férfi marketingesként dolgozik, és reggelente egy városi rádióműsort is vezet. Utalt rá, a sebesség szerelmese, imád vezetni, amit a mindennapokban nem tehet meg, a rekordról pedig úgy fogalmazott, hogy a tiltott gyümölcs mindig édesebb. Eddigi legnagyobb élményének a motorozást tartotta, amikor egy teljes kört megtett a Hungaroringen, de hatalmas élményt adott neki a buszozás és a jetskizés is. Azt mondta, ha látna, buszvezető, vagy kamionsofőr lenne. Dédelgetett álmai: a kamion-, és vonatvezetés. Vállalkozásaival azt akarja üzenni, hogy az életben mindennek alapja a bizalom.

Fotó: Pesty Márton/napló

Az esemény miatt is sokan figyelnek a településre

Borsi Gergő érdeklődésünkre kiemelte, Sándorral hat éve találkozott, aki sokszor említette neki, mennyire szeretne járműveket vezetni. A rekorddal azt szeretnék bizonyítani, hogy az, aki vakon születik, képes olyan dolgokra, melyekre sokan nem is gondolnának, ilyen például az autóvezetés. -Ezzel is szeretnének erőt adni azoknak az embereknek, akik elesettek, vagy hátrányban érzik magukat, hogy lássák, van előre, ha komoly erővel, munkával, szorgalommal kitűzünk egy álmot, akkor abból cél, majd valóság lehet, fogalmazott a bajnok, aki a kérdésre, hogy miért éppen Balatonszepezdre esett a választásuk, azt mondta, gyermekkora sok időt tölt itt, ahová szép emlékek fűzik.

Fotó: Pesty Márton/napló

Sebestyén László helyi polgármester örült annak, hogy az esemény miatt is sokan figyelnek a településre, majd üdvözölte, hogy az autó kiválasztásával is kímélték a környezetet, ugyanis Balatonszepezd a mérések szerint az északi part legtisztább levegőjű települése.

Fotó: Pesty Márton/napló

Sebestyén István, a magyar rekordok bírája, aki végigkísérte Sándort a mögötte levő autóban, mindent rendben és hitelesnek talált. Az utat a kísérlet idejére a rendőrség lezárta a forgalom elől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában