koszorúzás

2018.05.05. 18:18

A Jókai-emlékkőnél emlékeztek meg az író halálának évfordulójáról Pápán

A Szervátiusz-féle Jókai-emlékkőnél emlékeztek meg az író halálának évfordulójáról a városi Jókai-emlékévben részt vevő szervezetek.

Laskovics Márió

Pápa Város Önkormányzata, a Pápai Jókai Kör, a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma, a Jókai Mór Városi Könyvtár, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei, és a Pápai Művelődéstörténeti Társaság (PMtT) közösen szervezett koszorúzást a városi Jókai-emlékév keretében az író halálának évfordulója alkalmából május 5-én, szombaton az Esterházy-kastély előtt álló Jókai-emlékkőnél.

A Jókai-emlékévben részt vevő szervezetek képviselői szemrevételezik a kőoszlopot. Balra Áldozó Tamás polgármester és Mátyus Aliz író, lapszerkesztő Fotó: Laskovics Márió / Napló

Mint megtudtuk, az emlékmű Szervátiusz Jenő és fia, Szervátiusz Tibor szobrászművészek 1978-as közös alkotása. A menhir, azaz faragatlan, függőlegesen álló kőoszlop négy oldalán Jókai Mór életéből és regényeiből ábrázolt jelenetek elevenednek meg. A kastély felőli oldalon az idősebb író alakja felett A jövő század regénye és az Egy az Isten című művek gondolatai, alakjai kelnek életre. A túloldalon a fiatal Jókai látható a református kollégium épületével. Nyugati oldalán A kőszívű ember fiai, kelet felé A lőcsei fehér asszony című regények főszereplői sorakoznak.

Szabóné Juhász Klára, a Jókai Kör alelnöke köszöntője után Rozgonyiné Csepregi Annamária Wass Albert Jókai Mórhoz című versét szavalta el, majd Mátyus Aliz író, lapszerkesztő, a PMtT alelnöke idézte fel beszédében emlékeit a monumentum keletkezéséről.

– Édesapámnak, Mátyus Ferencnek nagy érdeme van az emlékmű elkészültében, felállításában. A régi öregdiákok közül például Csoóri Sándor költő, író is pártfogolta ezt az ügyet, akinek akkoriban közeli munkatársa volt Kósa Ferenc filmrendező, és Sára Sándor operatőr, filmrendező. A társaság kifundálta, Szervátiusz Jenő hogy tud átjönni Erdélyből Budapestre, kitalálták, melyik műteremben készülhet el a szobor. Fantasztikus látvány volt, amikor végül egy nagy kocsiról leemelték és elhelyezték – osztotta meg.

A megemlékezés koszorúk elhelyezésével, s a kőoszlop szemrevételezésével zárult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában