Szirénáztak, villogtak kedvükre

2018.05.12. 10:00

A tapolcai mentőállomás nyílt napján a kisgyerekek voltak a legtöbben

A mentők napján a helyi mentőállomás dolgozói minden érdeklődőnek megmutatták munkahelyüket, beszéltek feladataikról.

Tóth B. Zsuzsa

Szi-Andor Zoltán mentőápoló a kocsiban mindent megmutatott az óvodásoknak a nyílt napon Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

Leginkább a legfiatalabb korosztályt, az óvodásokat nyűgözték le a látottak. Nagy örömmel szálltak be a mentőautók vezetőfülkéibe, villogtattak, szirénáztak, hátul pedig alig győzték kérdezgetni, hogy mi micsoda és mire való. Szalai László, a mentőállomás vezetője elmondta lapunknak, hogy a nyílt napon a gyerekek mellett az érdeklődő felnőtteket ugyancsak szívesen látták.

Szi-Andor Zoltán mentőápoló a kocsiban mindent megmutatott az óvodásoknak a nyílt napon Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

- Az Országos Mentőszolgálat megalakulásának hetvenedik évfordulóját ünnepeljük ma, ez alkalomból rendeztük a nyílt napot. A magyar Országos Mentőszolgálat egyedülálló a világon, sehol máshol nincs ilyen szervezett, országos szintű mentés. A nyílt nap célja, hogy bepillantást nyerjenek a gyerekek az általuk kedvelt szirénás, villogó autó felszereltségébe. Megtudják, mire képes a személyzet és a gépkocsi. A látogatók egy esetleges baleset során kevésbé ijedjenek meg a helyzettől, ha mentőautóba kerülnek. Bemutatjuk eszközeinket, felszereléseinket, gyakorolni lehet azokon a munkatársak irányítása mellett. A mentőautó összes felszerelését láthatják, kipróbálhatják a végtag- és a nyakrögzítőt, az újraélesztést, és igyekszünk a külön igényeket is teljesíteni.

Az esetkocsiban megismerhetik a lélegeztetőgép, az infúziós pumpa, az EKG defibrillátor működését. Láthatják a tavaly beszerzett nagy értékű eszközt, a mellkaskompresszióra alkalmas készüléket, amely az újraélesztés során nyújt segítséget. Egyforma tempóban és erővel képes összenyomni a beteg mellkasát, míg a mentős más feladatot végezhet. Pályázati támogatással a közelmúltban beszerzett infúziós pumpát szintén szívesen megmutatjuk. A mentőautókban nem maradnak rejtve a monitorok, félautomata defibrillátorok, motoros szívók, végtagrögzítő vákuumok, speciális rögzítőeszközök. Ezek nagy része úgy van elhelyezve az autókban, hogy látható is, a többit pedig a kollégák bemutatják. Sőt, olyan eszközöket ugyancsak, amelyeket ma már nem használunk, mert elavultak, korszerűbbek váltották fel mára azokat. Mindemellett arra is figyelünk, hogy ha riasztást kapunk, azonnal tudjunk indulni – mondta Szalai László.

Megtudtuk továbbá, hogy a tapolcai mentőállomáson jelenleg három 24 órás gépkocsi teljesít szolgálatot, egy esetkocsi és két mentőautó. – Jó a felszereltségünk, de folyamatosan pályázunk. Most éppen a több mint tízéves EKG defibrillátort szeretnénk lecserélni – mondta az állomás vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában