A tűzoltók emberéleteket, javakat mentenek

2018.05.15. 20:15

Finn tűzoltóautóval gazdagodtak a bakonyi tűzoltók

Harmadízben tartanak a kisvárosban Tűzoltó Napot, melyen az idén egy Finnországból beszerzett gépjárműfecskendővel gazdagodott a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság.

Müller Anikó Hanga

A zirci tűzoltók örömmel fogadták a korszerű finn tűzoltóautót, középen Szelthoffer Ferenc parancsnok, balról id. Szelthoffer Ferenc, a tűzoltóság elnöke

Az ünnepség a Németh Tamás tűzoltólaktanyában kezdődött, ahol Kovács Zoltán térségi országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. Kiemelte a Szent Flórián-napi ünnepség jelentőségét.

Az ünnepségen – balról – Kovács Zoltán mondott köszöntőt, jobbról Dékány Á. Sixtus, mellette Szelthoffer Ferenc és Dányi Béla

– Zirc és a tágabb közösség számára fontos esemény a mai, mert mintegy húszezer embert szolgál majd az új gépjármű, mely közösségi összefogás eredménye. A várost átszelő 82-es főút veszélyes útszakasz a műszaki mentés szempontjából is, az erdőtüzek pedig a legveszélyesebb tűzesetek közé tartoznak, hangsúlyozta. Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a római tűzoltók jelmondatát idézte, Ubi dolor ibi vigiles, azaz, ahol a fájdalom, ott a tűzoltó.

Az ünnepségen Dékány Á. Sixtus megáldotta az új gépjárműfecskendőt

– Ez a mai kor tűzoltóinak is a hitvallása, mely bizonyítja, hogy az ókorban is a mindenekfelett való segítőkészség volt az egyik legfontosabb követelmény velük szemben. A zirci tűzoltóság kiemelt szerepet tölt be a megyei mentő-tűzvédelemben. Megalakulásuk előtt fehér folt volt ez a térség, az eltelt időszakban végzett magas színvonalú szakmai tevékenységükkel igazolták létjogosultságukat a katasztrófavédelem, a mentő-tűzvédelem területén, mondta.

Az ünnepi szentmisét Dékány Á. Sixtus celebrálta, a laktanyában és a bazilikában is közreműködött a MH Légierő Zenekar Veszprém

Kiemelte egy helybeli fiatal, Kajtár Dávid szerepét, aki a finnországi Ylivieskában önkéntes tűzoltó és közbenjáró segítsége kapcsán sikerült megvásárolni a Mercedes Benz gépjárműfecskendőt. Szelthoffer Ferenc tűzoltóparancsnok köszönetet mondott az adományozóknak az anyagi támogatásért, ismertette a finn tűzoltókkal való gyümölcsöző együttműködésüket.

– Mint parancsnoknak az állomány szakmai fejlődését kell elsődleges célként kitűznöm, de ehhez folyamatosan fejlesztenünk kell a technikai eszközöket, hiszen az innováció a mentő-tűzvédelem területén is töretlenül halad előre. A kötelező honosítási-, egyedi használatbavételi eljáráson átment jármű ma az elsőszámú kivonuló, teljesítményével és oltóvíz szállító képességével kiemelkedik eddigi gépjárműveink közül, emelte ki. Dékány Á. Sixtus ciszterci apát, Olaszfalu plébánosa megáldotta az új tűzoltóautót, elmondva, a jármű a vele dolgozók áldását, oltalmazását is jelenti. Hálával szólt a tűzoltók hivatásáról, akik emberi életeket, javakat mentenek, másokon segítenek és kivonulásaik után szerencsés visszaérkezést kívánt számukra.

A zirci tűzoltók örömmel fogadták a korszerű finn tűzoltóautót, középen Szelthoffer Ferenc parancsnok, balról id. Szelthoffer Ferenc, a tűzoltóság elnöke

A Veszprém megyei Tűzoltó Szövetség és a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság a tűzvédelemért éveken keresztül kifejtett támogatásért elismeréseket adományozott, melyeket Igaz Sándor, a szövetség elnöke és Szelhoffer Ferenc adott át. Veszprém megye tűzvédelméért arany fokozatát kapta Csillag Zoltán, Bagi István és Kajtár Dávid, ajándéktárgyat vehetett át Mátyás Ilona, Taferner Józsefné, Ambrus Árpád, Horváth István, Áment János és id. Szelthoffer Ferenc. A laktanyából az ünneplők a ciszterci bazilikába vonultak, ahol a szentmisét Dékány Á. Sixtus celebrálta. Az ünnepségen, valamint a szentmisén közreműködött a MH Légierő Zenekar Veszprém Katona János karmester vezényletével, a liturgiát végigénekelte Virág Pál, a művészeti csoport tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában