kiemelkedő egyéniségek

2018.05.10. 07:00

Olimpikonokat láttak vendégül a várpalotai diákok

Magyar Zoltán és Wichmann Tamás olimpikonok voltak a várpalotai Várkerti Általános Iskola vendégei a közelmúltban. A kiváló sportolók pályafutásukról, a sporthoz való viszonyukról, sikereikről és kudarcaikról is meséltek a diákoknak.

Szabó Péter Dániel

Vízi András mutatja Wichmann Tamás fair play-díjat a várpalotai közönségtalálkozón Folytatás: 7. oldal Kép és szöveg: Szabó Péter Dániel / Napló

A Halhatatlan Sportolók Egyesülete tagjaiként évek óta járja az országot a két legendás sportoló. A Nemzet Sportolója címmel is kitüntetett kétszeres olimpiai bajnok (1976, 1980) tornász, Magyar Zoltán, valamint a kenusként kilenc világbajnoki címig, s két alkalommal (1968, 1972) olimpiai ezüstéremig, egy alkalommal pedig olimpiai bronzig (1976) jutó Wichmann Tamás látogatásainak

a célja elsősorban az, hogy népszerűsítsék a sportot, az olimpiai eszmét, hangzott el a Várkerti iskola tornatermében tartott élménybeszámolón.

Vízi András mutatja Wichmann Tamás Fair Play-díját a várpalotai közönségtalálkozón Fotó: Szabó Péter Dániel / Napló

A deresedő halántékú sportolókkal a tévés műsorvezetőként is jól ismert Vízi András beszélgetett. Természetesen szóba kerültek a Magyar Zoltánról lólengésben elnevezett elemek, így a Magyar-vándor, az orsó és a szökkenő vándor is, de az élsport utáni élet nehézségei és a tanulás fontossága ugyancsak.

Wichmann Tamás is őszintén beszélt életéről. Elmondta, gyerekkori súlyos balesete után kezdett sportolni. Először a boksszal erősítette lábait, majd kenuzni kezdett. Kitartása, szorgalma, akaratereje és lelkesedése a magyar sportélet egyik kiemelkedő egyéniségévé tette. Egykor hazánk egyik legnépszerűbb sportembere volt, négy olimpián szerepelt, háromszor éremmel tért haza az ötkarikás játékokról. Sportszerűségének elismeréseként megkapta 1979-ben az UNESCO Fair Play-díját is, amelyet Várpalotára elhozott magával, így a gyermekek a kezükbe foghatták a nem mindennapi kitüntetést.

Zárásként a gyerekeké volt a terep, csak úgy záporoztak a kérdések a kiválóságokhoz, akik örömmel válaszoltak mindenkinek. Búcsúzásként aztán előkerültek az autogramkártyák, sőt, sok diák egy-egy közös fotót is készített az olimpikonokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában