kapcsolódott a német kultúrához, nyelvhez

2018.05.30. 07:00

Negyedszerre is megrendezték a Sommerfestet Berhidán

Játékos feladatokkal, ügyességi állomásokkal tarkított túrával indult a Sommerfest a berhidai Leader Kistó Kultúrparkban szombaton. A résztvevők a német nemzetiséghez kapcsolódó tudásukat is tesztelhették.

Leitner Vera

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Ernhofferné Somogyi Ágota, a Berhidai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a Sommerfest kapcsán elmondta, idén negyedik alkalommal rendezték meg a helyi fiatalok számára a vidám nyári eseményt.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Minden évben szeretnénk egy kicsit újítani. Először egy kézműves foglalkozással indultunk, ezt aszfaltrajzolással egészítettük ki, tavaly pedig kitaláltuk a kincskereső játékot. Ezt bővítettük most tovább egy túrával – mondta el az elnök. – Arra minden évben figyelünk, hogy a német nemzetiségi hagyományokat valamilyen formában becsempésszük a programba, azokat megismertessük a résztvevő fiatalokkal, természetesen játékos formában. Az idei programban ez úgy jelent meg, hogy a túra négy állomás köré épült, és valamennyi kapcsolódott a német kultúrához, nyelvhez – hangsúlyozta Ernhofferné Somogyi Ágota.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A gyerekek így az egyik megállónál a nyárhoz kapcsolódó német szavakkal, kifejezésekkel találkoztak, egy másiknál a nemzetiségi ételek voltak „terítéken”, itt a képek alapján a német hozzávalókat kellett kitalálnia a csapatoknak, de volt olyan állomás is, ahol a bemutatott népviseletek közül a német viseletet kellett kiválasztani. Az utolsó állomáson Veszprém megye jelentős német gyökerekkel rendelkező településeit például Városlődöt, Herendet kellett megkeresni a vaktérképen, illetve magyar megfelelőikkel párosítani.

Az önkormányzat elnöke hozzátette, Berhida ugyan nem rendelkezik konkrét német nemzetiségi gyökerekkel, ám az önkormányzattal céljuk ezeket a hagyományokat megismertetni az itt élő, a német nemzetiséghez valamilyen szálon kötődő közösséggel, fiatalokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában