Szükség van az emlékezésre

2018.05.21. 08:00

Nemzetiségi találkozóval is őrzik a hagyományokat Hárskúton

Egy olyan kisebbség tagjainak a találkozója a mai nap, akik szerves részét képezik Magyarországnak és fontos részei voltak az ország történelmének. Így a mai találkozó, ahogy a korábbiak is, egy különleges alkalom – fogalmazott a polgármester.

Molnár Sándor

Nemzetiségi találkozót szervezett a Hárskúti Német Nemzetiségi Önkormányzat vasárnap. A rendezvényt már hagyományosan, 1999 óta megtartják pünkösdkor. Céljuk az e jeles napon, hogy kulturális örökségüket megőrizzék, ápolják és a nemzetiségi közösségeket összefogják – fogalmazott megnyitójában Heblinger Józsefné, a Hárskúti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

 

Elmondta azt is, hogy szeretnék, ha a most felnövekvő generáció is megismerné a hagyományokat és továbbvinné azokat. Rendhagyó módon megemlékezett a 70 éve történt kitelepítésről is, amikor a mai Hárskútról 32 családot, összesen 128 főt kényszerítettek szülőföldje elhagyására. – Mi, akik később születtünk, nem is tudtuk, hogy sokan milyen megpróbáltatásokon mentek keresztül abban az időben. Többet kellett volna kérdeznünk, megtudnunk tőlük. Mi már beszélhetünk az akkori eseményekről, elmondhatjuk gyermekeinknek, unokáinknak. Szükség is van az emlékezésre, ezzel fejezzük ki tiszteletünket – hangsúlyozta Heblinger Józsefné.

Tábori Ferenc polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy ez a találkozó egy vidám, örömteli pillanat, ami egyszerre szól a múltról, a jelenről és reményei szerint – példa a jövő számára is. Mint mondta, meg van a közös pont is, ami kell egy találkozóhoz. Ez pedig a magyarországi német nemzetiség hagyományinak és kultúrájának ápolása. A polgármester örömét fejezte ki amiatt, hogy egy olyan közösség tagjai találkoztak, amely a hagyományok ápolása mellett új eredmények felmutatására is képes. Gratulált a hazai német kisebbségnek, amiért az április 8-ai országgyűlési választásokon nemzetiségi képviselőt tudtak juttatni a parlamentbe.

A művelődési házban a délután folyamán fellépett a Hazai Dallamok Kórusa Győrből, a Nagyteveli Német Nemzetiségi Kórus és Tánccsoport, a Navratil Duó Balatonalmádiból és a Hárskúti Hársfa Német Nemzetiségi Dalkör. A jó hangulatú műsorok után a házigazdák megvendégelték a fellépőket, majd 21 órától sváb bált tartottak, ahol a Mokka zenekar gondoskodott a talpalávalóról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában