A sport közösségeket épít és egyenrangúvá tesz

2018.05.19. 09:55

Sportpályát avattak Olaszfaluban

Rekortán – öntött gumi burkolatos – sportpályát avattak a kis bakonyi faluban, melyet mérföldkő jelzővel illetett Boriszné Hanich Edit polgármester asszony.

Müller Anikó Hanga

Boriszné Hanich Edit mondott avatóbeszédet, Dékány Á. Sixtus megáldotta, a gyermekek pedig örömmel vették birtokba az új sportpályát Fotó: Müller Anikó Hanga / Napló

A sportpályát 2009-ben közös erővel felújították, de ott maradt mellette a 70-es években, ugyancsak helyi összefogással épült bitumenes pálya, mely az idők során elhasználódott. Hiába javítgatták, mára nem volt biztonságos.

Tavaly a Belügyminisztérium az önkormányzati feladat ellátást szolgáló fejlesztések támogatása jogcímen az óvodai, iskolai és utánpótlás sport infrastruktúra-fejlesztés, felújítás, támogatására kiírt pályázatán 18 551 900 Ft-ot kaptak, melyhez az önkormányzat 3 273 865 Ft önerőt biztosított. A pálya többcélú, kézi-, kosárlabda-, focipályaként és egyéb sportcélokra is használható.

– Íme, elkészült a pálya, melyet a sportolni vágyók már kipróbáltak. Szeretném, ha az iskolások, az óvodások és a falu lakói is minél többet használnák, sokat mozognának itt, mert a sporttal nem csupán egészségünkért teszünk. Általa társakra, barátokra, közösségre lelünk, közösségünkben elismerést, társaink közt tiszteletet érdemelünk ki.

A sport iránymutatást ad a fiataloknak, függetlenül attól, hogy gazdag vagy mélyszegénységben élő családba születtek, milyen kultúrában, milyen vallásban nevelkedtek, milyen a magasságuk, az erőnlétük, a bőrük színe, és milyen nyelven beszélnek.

A sportnak számtalan előnye van, sok mindenre megtanít minket. A legjobb azonban az, hogy egyenrangúvá teszi az embereket, a versenypályán mindenkinek egyenlő joga van, a szabályok mindenkire ugyanúgy vonatkoznak. Az egészséges élethez sokszor elegendő a rendszeres testmozgás, a sportolás, mondta az avatási ünnepélyen a faluvezető.

Boriszné Hanich Edit mondott avatóbeszédet, Dékány Á. Sixtus megáldotta, a gyermekek pedig örömmel vették birtokba az új sportpályát Fotók: Müller Anikó Hanga / Napló

Köszönetet mondott Ovádi Péter országgyűlési képviselőnek a pályázathoz nyújtott segítségért, a kivitelező Zirci Építő Kft.-nek, az önkormányzati dolgozóknak munkájukért. Dékány Á. Sixtus ciszterci apát, helyi plébános megáldotta, megszentelte a pályát, majd az óvodások és az iskolás diákok adtak műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában