Segítő kezet nyújtanának

2018.05.08. 11:30

Több helyszínen várják a digitális világ iránt érdeklődőket

Megyei találkozót tartottak a Digitális Jólét Program mentorai a közelmúltban a Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

A tavaly útjára indított országos kezdeményezés lényege, hogy fejlesztések és képzések segítségével jelentősen csökkentse a digitális írástudatlanságot.

Az országban elsőként Várpalotán adta át a megújult digitális jólét programpontot a városi könyvtárban még februárban Deutsch Tamás, a programért felelős miniszterelnöki biztos. Három hordozható számítógéppel, két okostelefonnal, egy projektorral, egy multifunkcionális nyomtatóval és wifi-eszközökkel is gazdagodott akkor a várpalotai intézmény.

Azóta a megyében több helyen is megkezdték működésüket a programpontok, ahol a témához értő mentorok várják a digitális világ iránt érdeklődőket. A Veszprém megyei mentoroknak kívánt találkozási és továbbképzési lehetőséget adni a Thury-várban tartott rendezvény.

A főként az idősek felzárkóztatását célzó Digitális Jólét Program (DJP) 2017-ben indult el, de már volt előzménye a hálózat kialakulásának – hangsúlyozta előadásán Fromann Richárd, a Digitális Jólét Koordinációs Központ vezetője. – Ennek a kezdeményezésnek az előzménye a 2003-ban indult e-Magyarország hálózat, amely tavaly megújult és a DJP kereteibe került. A rendszerben dolgozó e-tanácsadók immár digitális jólét mentorok, ám az elnevezés mellett tartalmában is megújult a program. A pályázati lehetőségeket kihasználva folyamatosan fejlesztjük ezeket a pontokat, így a várpalotait is, hogy elérjük az előzetesen meghatározott célokat – mondta Fromann Richárd.

A Digitális Jólét programpontok tehát olyan közösségi helyek, ahol ingyenesen vagy kedvező feltételek mellett lehet internetezni. Ez azonban nemcsak eszközhasználatot jelent, hanem ehhez mentori segítséget is kapnak az érdeklődők. – Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy az egész országban az első digitális jólét programpont a várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtárban nyílt meg. Minden szükséges eszközzel fel vagyunk szerelve, s a munkatársaink is felkészültek arra, hogy a lakosságot, elsősorban az idősebb korosztályt is bevezessük a digitális írástudás világába.

Fromann Richárd a Digitális Jólét Program történetéről beszélt. Céljuk, hogy elsősorban az idősebb korosztályt bevezessék a digitális írástudás világába Fotó: Szabó Péter Dániel

Igyekszünk őket megtanítani arra, hogy miképp kell használni az internetet, s hogyan tudják a világháló előnyeit a saját életükben kihasználni. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni. Ha valaki szeretne megtalálni egy receptet az interneten, vagy beszélgetne távolba szakadt ismerősével, családtagjával, akkor ehhez mi segítséget adunk – mondta el Budai László, a várpalotai városi könyvtár vezetője, aki a Digitális Jólét Program megyei koordinátora is egyben.

A Thury-várban tartott esemény – ahol Zugor Balázs várpalotai alpolgármester is köszöntötte az összegyűlt szakembereket, s méltatta a programot – volt egyébként az első megyei szintű találkozó, amelyre ötven hálózati pontról érkeztek mentorok. Az összejövetel elsődleges célja a Digitális Jólét Koordinációs Központ feladatainak és célkitűzéseinek megismerése mellett a személyes kapcsolatok kialakítása, a tapasztalatcsere és a közösséggé formálódás volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában