fejlesztés

2018.05.23. 11:30

Tűzoltószertár, kemence, ravatalozó és járda épült Kővágóörsön

A település központjában elkészült a járda, átadás előtt van a megújult tűzoltószertár, a falukemence, és hamarosan elkészül a község első játszótere.

Tóth B. Zsuzsa

Kővágóörsön az óvodába csak néhány gyermek jár, a falu mégis ragaszkodik az intézményhez, felújítanák az épületét Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A közelében épül hamarosan a község első játszótere

A tűzoltószertár 21 milliós pályázati támogatással és tíz- milliós önerőből épült fel, és közösségi térként is szolgál majd. A helyi önkéntes tűzoltók évek óta szoros kapcsolatot ápolnak a saaldorfi lánglovagokkal, az ottaniakkal testvértelepülési szerződést is kötöttek. Ugyancsak jó a kapcsolat a szlovákiai Szilas község tűzoltóival is. Az új szertár és a hivatal között felépült a falukemence, mellette ülőhelyet alakítanak ki közösségi eseményekhez. A közelében épül hamarosan a község első játszótere, amit régóta vártak a helyiek. Mindezt egyszerre adják majd át, a tervek szerint a nyár elején. A hivatali épület tetőzetének egy része cserére szorul, a palát cserépre cserélik, a lapos tető helyén nyeregtető lesz. Később ott turistaszállásokat alakítanak ki, akár negyven vendéget is fogadhatnak majd egyszerre. A munkálatokra közel 28 millió forint pályázati támogatás áll rendelkezésre.

Kővágóörsön az óvodába csak néhány gyermek jár, a falu mégis ragaszkodik az intézményhez, felújítanák az épületét Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A tervek szerint a kultúrház új nyílászárókat kap

Önerőből elkészült az új ravatalozó, térkővel borították az épület és a temető közti utat. Kandelábereket helyeztek el, napelemes világítás készült. Kerítés is épül, a vadak miatt sürgető a feladat. A tervek szerint a kultúrház új nyílászárókat kap, a belső felújítása két éve készült el. Korszerű a fűtés, megújult már a színpad, és konyha is épült az intézményben. Az óvodába 11 gyermek jár helyből és Kékkútról, iskolába idén ősszel nem indul közülük senki. Bölcsődei csoporthoz nincsenek elegen, az utóbbi években csupán egy-két gyerek született. A község önerőből tervezi az épület felújítását, tetőcsere szükséges és új nyílás-zárók kellenek, mintegy ötvenmillió forintot költhetnek a korszerűsítésre. A település rendezett, azonban indokoltak az útjavítások. Az utak mentén a területeket segít rendben tartani az a nemrég pályázati támogatással vásárolt traktor, amely nyáron fűnyírásra, rézsűvágásra, télen pedig hótolásra is használható. A vásárlásához 75 százalékos támogatást, több mint hétmillió forintot kaptak.

A község ingatlanjai ma is kelendőek, építési telket nem tud ajánlani a vevőknek az önkormányzat, de vannak el-adó házak, amelyek a magas árak ellenére is hamar gazdára találnak.

A szociális szövetkezetet felfrissítenék, 60 milliós pályázati támogatást remélnek hozzá. Az összegből az egykori áfész-udvart átalakítanák piac céljára, sőt, az év minden napján nyitva tartó boltot is hoznának létre a helyi termelők áruinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában