Balatonkenese

2018.06.08. 07:00

Család, közösség, hagyomány, kultúra – Kontrát Károly országgyűlési képviselő a térség fejlődéséről

Minden esélyünk megvan arra, hogy ebben a négy évben is valamennyi település léphessen egyet előre, mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára. Veszprém megye 2-es számú választókerületének országgyűlési képviselőjét terveiről, a térség fejlődéséről kérdeztük.

Balla Emőke

A konkrét fejlesztések mellett segítenünk kell a családok és a közösségek fejlődését is, hangsúlyozta Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő

-A választók értékelték, hogy a választókerület sokat fejlődött az elmúlt ciklusban. Ön 2014 után ismét győzött. Melyek voltak a legjelentősebb eredmények az elmúlt négy évben?

-Az elmúlt ciklusban arra törekedtem, hogy mindenkivel találkozzam és mindenki elérhessen. Szerettem volna, ha a választók érzik, hogy olyan képviselőjük van, akit el tudnak érni és aki értük dolgozik. Ez a jövőben is így marad. Az eredmények szempontjából a felsorolás olyan gazdag lenne, hogy meghaladná az interjú kereteit. A legnagyobb és a legkisebb települések is léphettek egyet előre, így például átadtuk a 8-as elkerülő utat és minden Nivegy-völgyi kistelepülés is fejlődni tudott.

A konkrét fejlesztések mellett segítenünk kell a családok és a közösségek fejlődését is, hangsúlyozta Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő Fotó: Penovác Károly/napló

-Milyen tervekkel kezdi meg a mostani négy éves ciklust? Hol lesznek fejlesztések?

-Szerencsés embernek tartom magam, hogy ennek a választókerületnek lehetek az országgyűlési képviselője, immár másodjára. Ismét megkezdtem a fogadóórákat és a későbbiekben minden települést meglátogatok. A választókerület két részből áll: egyrészt a Balatonakarattyától Balatonszepezdig elterülő Balaton-part és -felvidék, valamint a Várpalotát, Pétfürdőt és Berhidát magába foglaló iparvidék. Mindkét területen más-más lehetőségek vannak a fejlődésre. A Modern Városok Program mellett nemrég elindult a Modern Falvak Program is, amely nagyon sok lehetőséget rejt magában. Mindig fontosnak tartottam, hogy nem én, hanem a települések képviselőtestületei határozzák meg a célokat, én csupán a döntéseiket próbálom támogatni. Természetesen, ha megkérdeznek, elmondom a véleményemet, de elsősorban a települések kéréseit szeretném segíteni. Minden esélyünk megvan arra, hogy ebben a négy évben is valamennyi település léphessen egyet előre.

-Ha már a Modern Falvak Programot említette: miként vélekedik a kistelepülések gyarapodásáról?

-Magyarország számára különösen fontosak apró falvaink és kistelepüléseink. Személyesen is fontosnak tartom, hogy minden kistelepülés megőrizze az önállóságát, fejlődjön és gyarapodjon. Ezt támogattam eddig is és ezt fogom támogatni a jövőben is. A munka kezdeténél vagyunk, a startvonalon állunk. A hazai és uniós források tekintetében sem elegendő csupán elnyerni egy pályázatot, a munka csak akkor kezdődik igazán, amikor a megvalósítás és a kivitelezés szakaszába jut.

-Hogyan alakul a munkaerőpiaci helyzet?

-A választókerület mindkét részén megfordult a trend a kereslet irányába. A települések költségvetése stabil, tavalyhoz képest nőttek az adóbevételek, de a vendégéjszakák után fizetett adó mértéke is gyarapodott a Balatonnál. Az elmúlt nyolc évben rengeteg munkahelyet teremtettünk és ma már inkább kereslet van a munkaerőpiacon a fejlesztéseknek köszönhetően. Reményeim szerint a szezonális foglalkoztatásból éves foglalkoztatások lesznek, ezáltal vonzóbb lesz a balatoni munkavállalás. Nagyon jelentős lépés a vendéglátás területén a kormány által bevezetett öt százalék áfa és a járulékcsökkentés, mert ez a magas élőmunka igénnyel bíró vendéglátás területén a bérek jelentősebb emelkedését hozhatja magával. Egyszerre kell tehát lépnünk az éves foglalkoztatottság és a magasabb, tisztesebb munkajövedelmek irányába.

-Merre fejlődhet tovább a térség?

-Az elmúlt négy évben a 45 település mindegyikét arra próbáltam ösztönözni, hogy jó kapcsolatot ápoljanak egymással, kialakuljon egyfajta szolidaritás, hogy az összetartozás révén is segíteni tudják és tudjuk egymást. Az elmúlt négy évben a különböző TOP pályázatokon és programokon szépen szerepeltek a települések, a legkisebbtől a legnagyobbig. Úgy látom, a fejlesztések miatt a települések még izgalmasabb és vonzóbb célpontjai lehetnek a külföldi vendégek számára is. Újabb munkahelyek létesülnek és így az idegenforgalom is jelentősen fellendülhet. A konkrét fejlesztések mellett azt azonban szeretném hangsúlyozni, hogy segítenünk kell a családok és a közösségek fejlődését is, hiszen ha nem erősítjük és őrizzük a magyar hagyományokat, a keresztény kultúránkat és nem erősítjük a lelki biztonságot, amelyből erőt tudunk meríteni, akkor nem tudunk gyarapodni. Fontos, hogy megőrizzük a térséget a jövő generációi számára is.

-Várhatók-e a jövőben hasonló nemzetközi hírű rendezvények, mint amilyen volt Balatonfüreden a vizes vébé? Jut-e fejlesztési forrás a Balatonra, turisztikai vonzerejének növelésére?

- A Balaton és térsége tovább fejlődik, évről évre szebb lesz. Szívesen jönnek ide az emberek nemcsak hazánkból, hanem külföldről is, hiszen csodálatos a táj, vendégszeretőek az itt élő emberek és egyre bővülő szolgáltatásokkal várják a vendégeket. Balatonfüreden minden évben várható nemzetközi verseny, legyen szó akár nyílt vízi úszásról vagy vitorlázásról, Balatonalmádiban pedig szépen fejlődik a nemzetközi teniszverseny. A térség fejlődésére, korszerűsítésére a 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban magyar és uniós forrásokból közel 365 milliárd forintot fordíthatunk. Az a célunk, hogy a Balaton és térsége Európa vonzó és legbiztonságosabb üdülőövezete legyen. A támogatott stratégiai célok között szerepelnek például turisztikai fejlesztések, közlekedési infrastruktúra, valamint humánerőforrás-fejlesztés is.

Nagyon fontosnak tartom a tovább folytatódó vasúti fejlesztéseket, hiszen ezek kedvezően érintik a Balatont. A hazai források között a Bahart számára mind kikötőfejlesztések, mind hajópark fejlesztések kapcsán jelentős források állnak rendelkezésre, lehetőség nyílik az úgynevezett 2-es komp Badacsony és Fonyód közötti megvalósítására. Fontos, hogy folyamatosan fejlődjünk, és együtt, közösen tegyünk azért, hogy a térség kulturális és turisztikai javaiban gyarapodjon, népességmegtartó ereje tovább növekedjen.

- Az új ciklusban ismét a Belügyminisztérium államtitkára lett. Változik-e a feladatköre?

- Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor miniszter ismét számítanak rám. Miniszterhelyettesként és államtitkárként továbbra is a magyar emberek biztonságáért szeretnék dolgozni. Azt hiszem, így még többet tehetek a választókerületemben élőkért is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában