Jutasi őrmester túra

2018.06.14. 07:00

Diákok ismerkedtek Veszprém katonai hagyományaival

Honvédségi és helytörténeti feladványokat és a fizikai állóképességet próbára tevő feladatokat is meg kellett oldani a Jutasi őrmester túrán részt vevő diákoknak szerdán.

Marton Attila

A program erősíti a diákok veszprémi kötődését Fotó: Balogh Ákos / Napló

A teljesítménytúrára idén több mint ötszáz diák regisztrált, a 2014-ben megújított rendezvény célja, hogy a tanulók megismerkedjenek Veszprém és környéke kulturális és katonai értékeivel.

A program erősíti a diákok veszprémi kötődését Fotó: Balogh Ákos / Napló

A túra kezdetén a diákok kérdőívet kaptak, amelynek feladványai az állomásokhoz – például első világháborús emlékmű, Légierő emlékmű, megyei levéltár épülete – kapcsolódtak, emellett a jutaspusztai Ejtőernyős emlékműnél gyakorló gumikézigránátdobás is szerepelt a feladatok között. Porga Gyula polgármester kiemelte, a program erősíti a diákok veszprémi kötődését, és megismerkedhettek a katonai hivatással is.

Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka elmondta, a tavalyi rendezvényhez képest rövidítettek a túrák útvonalán, megújították a kérdéssort is. A diákok a kérdésekre az egyes állomásokon, valamint az interneten találhattak választ. A rendezvényhez csatlakozott a Jutasi Őrmester Képző jogutódja, az altiszti akadémia több hallgatója is, akik a középiskolásokkal teljesítették a túrát.

Idén hat általános iskolából és nyolc középiskolából 571 diák jelentkezett a teljesítménytúrára. Az általános iskolásoknak 8,5 kilométert, a középiskolásoknak 13,5 kilométert kellett megtenniük. Az önkormányzat támogatásával a leggyorsabb, a legnagyobb létszámban a túrát befejező és a honvédelmi feladatokat legjobban teljesítő csapatok különdíjat kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában