Nagyszülők az unokáikkal

2018.06.11. 10:00

Gyulakeszin mulattak: mindkét generáció tagjai jól szórakoztak hagyományos ünnepükön

Nagyszülők és unokák szórakoztak együtt hagyományos ünnepükön a gyulakeszi Bak vendéglőben rendezett mulatságon.

Tóth B. Zsuzsa

Az egyesület aktív és vidám tagjai matróztáncot jártak az ünnepen Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

Hagyományos program

A Tapolca és Környéke Kistérségi Nyugdíjasok Érdekvédelmi, Érdekképviseleti Egyesülete hagyományos programját Nyakas László elnök köszöntője nyitotta.

Az egyesület aktív és vidám tagjai matróztáncot jártak az ünnepen Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

- Ezen a napon mindkét korosztály tagjai kimutathatják egymás iránti szeretetüket, megmutathatják igazi lényüket. A legtöbb nagymama azt szeretné, ha minél több időt tölthetne az unokájával. Gyermekkorban természetes és egészséges módon alakulhat ki a jó kapcsolat, amelyet normális esetben sem a nagyszülő, sem az unoka nem adna oda semmiért. Ezen eszményi helyzet eléréséhez, a nagyszülők és unokák együttes jelenlétéhez szükséges a mai naphoz hasonló lehetőségek sora. Mit jelent az unoka a mai nagyszülőnek? Vidéken még létezik a csakis a családjának élő nagymama, de a mai ötven év felettiek már ennél jóval változatosabb módon képzelik el életüket. Még tanulnak, dolgoznak, úgy egyeztetik össze a nagyszülői szerepet az élettel. Nem hasonlítanak a régi, bármikor „előkapható” nagymamákhoz – mondta Nyakas László.

Hozzátette, hogy az idősekkel szembeni diszkrimináció erős, az idős ember munkaerőpiaci értéke csökken. Néhányan igyekeznek a szabadidőt kihasználni, kevesebb felelősséget vállalni. Belefáradva a szülői szerepbe, gyermekeik felnőtté válása után inkább gondtalanul, szabadon akarnak élni. Különösen a fiatalon nagyszülőkké lettek zárkóznak el az unokás feladatok elől, mert azok az öregséggel szembesítik őket, ettől pedig félnek. Hatással van a nagyszülőségre a hagyományos családmodellek felbomlása is. Sok fiatal pár már nem a különféle korábbi kapcsolatokból származó gyerekekkel él, akik élete így más szülőkhöz, nagyszülőkhöz kötődik. Mindenkinek egyénileg kell kidolgoznia a jó megoldásokat. Ugyanakkor a ma már felnőtt gyermeknek is szüksége van a támaszra, tapintattal sikerülhet feldolgoznia szülei szakítását és új párkapcsolatát. Méltányolni kell a szülők döntését, mert ők is csak a boldogságra törekednek, amit új párjuk mellett vélnek megtalálni.

Megbecsülés, tisztelet

Rig Lajos országgyűlési képviselő arról beszélt az ünnepen, hogy egy nemzet, egy közösség erejét az mutatja meg, hogy miként gondoskodik az idősekről, betegekről. Megbecsülés, tisztelet kell, hogy övezze mindannyiuk nyugdíjas éveit. Az ünnepségen Holczbauerné Szabó Erzsébet és Samu Ferencné a Veszprém Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége díszoklevelét vehette át munkájáért.

A kulturális műsorban szavalt Fülöp Ákos, Vitai Dóra és Réka, táncoltak a Bárdos iskola Batsányi és Kazinczy tagintézménye tanulói, matróztáncot mutattak be a nyugdíjasok, a zenét Babai Norbert szolgáltatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában