Nagyon jó év volt az idei

2018.06.16. 08:00

Ó, ió, ció: kitört a vakáció!

Pénteken véget ért az idei tanév, hónapokra kiürülnek a sulik.

Juhász-Léhi István

Már csak egy V betű választotta el a diákokat a vakációtól. Az utolsó napok kicsit lazábban teltek számukra Fotó: Penovác Károly / Napló

Munkatársunk a Dózsa iskolában járt a „hajrában”, ahol 500 diák várta kicsengetést és a nyári szünetet.

- Minden tanévnek megvannak a megszokott feladatai, elsősorban az oktatás, nevelés – fogalmazott Kovácsné Balázs Tünde, a Veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola nemzetiségi tagozatának vezetője, a 8. a osztályfőnöke. Osztályából 17 gyerek ballag a jövő héten, akik közül – nagy büszkeségére – nyolc diák tanul tovább a Lovassy László Gimnázium különböző tagozatain.

- A mi iskolánkra nagyon jellemző, hogy befogadó, toleráns intézmény. Figyelembe vesszük a gyerekek életkori sajátosságait, amennyire lehet. Az iskola nemcsak arról híres, hogy megfelelő színvonalon tanítja a gyerekeket, hanem igyekszik olyan programokat is szervezni, amelyek számukra kedvezőek – jelentette ki.

Már csak egy V betű választotta el a diákokat a vakációtól. Az utolsó napok kicsit lazábban teltek számukra Fotó: Penovác Károly / Napló

Az alsó tagozatban úgynevezett egész napos iskolában vannak a gyerekek, délután is vannak tanórák, ez komoly kihívást jelent a tanítóknak. Úgy kell megszervezniük a gyerekeknek például az udvari kint tartózkodást, hogy a túlterheltséget valamilyen módon enyhíteni tudják. A nyolcadikosoknál a felvételire való felkészülés hozott sok-sok izgalmat: a januári írásbeli és iskolától függően kora tavasszal a szóbeli felvételi.

- Sikeresek voltunk ebben is, hiszen iskolánk minden tanulója bekerült valamilyen középfokú intézménybe, ami mind nekünk, mind a szülőknek megnyugtató – derült ki a 37 esztendeje a pályán lévő Kovácsné Balázs Tünde szavaiból. A pedagógus tapasztalatai szerint sokat változtak a gyerekek, akiket más módszerekkel kell tanítani. Erre a pedagógusoknak is fel kell készülniük.

- Más gyerekeket, más közegben tanítunk – mondta. – A diákoknak a világról alkotott képét valamilyen módon formálnunk kell. Ez fontos feladat, mert rengeteg információ éri őket. Ma egy kattintással mindenhez hozzájutnak, ami egyrészt rengeteg pluszt jelent, ugyanis nagyon tájékozottak. Ugyanakkor az eligazodást a felnőtteknek kell biztosítaniuk, ami szintén új kihívás a pedagógusoknak és az iskolának.

Rákérdeztünk: június végén, július elején már nem fog berohanni reggel az iskolába Kovácsné Balázs Tünde. Addig viszont értekezlet, ballagás is vár rá és kollégáira.

- Nagyon jó év volt, jól éreztük magunkat, bár az első félév stresszes volt a felvételik miatt – ezt már tanítványa, a 8. A-s Mann Rita Zsófia mondta.

- A tanév második részében egy kicsit elengedtük magunkat, és az osztályközösségre figyeltünk inkább. Jó osztályunk volt, nagyon összetartottunk. Az elmúlt nyolc évből rengeteg kedves emlékünk van, sokfelé jártunk együtt a kirándulások kapcsán is.

Az egyik osztálytárs, Bíró Márton szerint a második félév könnyebbnek tűnt, a tananyag is talán lazább, és úgy érezte, hogy a jó jegyek, az ötösök is jobban jöttek.

- Várom a szeptembert, mert nagyon kíváncsi vagyok az új osztálytársaimra – tudtuk meg Mártontól, aki informatikát fog tanulni.

Lengyel Károly igazgató nem sokkal később arról beszélt lapunknak, hogy átlagos évet zárnak, amely a tavalyi esztendőnél jobb volt, és bizakodóan várják a következő tanévet. – A jogi környezet stabilan alakult, nem voltak váratlan helyzetek az iskola életében, szerencsére kiszámítható, nyugodt tanévet zárunk – fogalmazott az intézményvezető. – A gyerekek a tervek szerint tudtak haladni a tananyaggal.

Megtudtuk, hogy a dózsások háromnegyed része érettségit adó intézménybe ment tovább, a többiek szakiskolában folytatják majd tanulmányaikat.

- Negyvennyolc nyolcadikosunk van három osztályban, és az, hogy közülük kilencen bejutottak a Lovassy gimnáziumba, talán megyei szinten is csúcs, de nekünk is óriási dolog – mondta Lengyel Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában