Nikit, a motorbalesetben lebénult lányt segítik

2018.06.03. 11:37

Szenzáció a Balatonon! Állva evezte körbe két lány a tavat

Ahogy tervezték, nyolc nap leforgása alatt, szombaton délután kikötött Alsóörsön Kráz Edina és Muszik Kinga, a két lány SUP deszkán evezte körbe e Balatont, mintegy kétszáz kilométert tettek meg. Útjukon egy jótékony ügyet is képviseltek, Niki, a motorbalesetben lebénult lány rehabilitációja mellé álltak.

Kovács Erika

Estefelé a deszkán, partra érkezésnél Balatonaligán, Muszik Kinga (elöl) és Kráz Edina Fotó: Szabó Zsolt

Alsóörsről indult el, és ide is érkezett vissza Edina és Kinga, akik nyolc nap alatt egy speciális szörfdeszkán, állva evezték körbe a Balatont, amelyre tudomásuk szerint még nem volt példa. Keszthely és Balatonmáriafürdő között, egy körülbelül tíz kilométeres szakaszt hajóban tettek meg, mert nagyon nagy volt a hullámzás a tavon. Ezt – ahogy elmondták – később külön megteszik majd, amelyhez hívják azokat, akik szívesen velük tartanának az evezésen.

Edina és Kinga mostani útjukra is hívta az evezés szerelmeseit, portálokon közzétették útjukat, így bárhol lehetett hozzájuk csatlakozni. Különleges vállalkozásukon egy nemes ügyet is képviseltek, Foki Niki, a gyulafirátóti motorbalesetben lebénult lány ügye emellé álltak. A lánynak, aki utasként szenvedett súlyos sérülést két éve, külföldi rehabilitációra lenne szüksége, amire családjának nincs anyagi lehetősége, ezért alapítványt hoztak létre.

Az öröm pillanatai megérkezéskor, nyolc nap után már a parton, Alsóörsön: Kráz Edina (jobbról) és Muszik Kinga Fotó: Szabó Zsolt

-Adódtak nagy küzdelmek, amikor számoltuk az evezőcsapásokat, az erős oldalszél ugyanis okozott némi nehézséget, ezért arra figyeltünk, hogy ne sodorjon ki minket a partra, vagy beljebb, a Balaton közepébe. A szemből érkező szél és nagyobb hullámok nem okoztak különösebb gondot, mondta Edina, az út ötletgazdája az érkezés után, hozzátette, az egész nagy csapatmunka volt: evezőtársával, Kingával, és a kísérőhajót kormányzó Szabó Zsolttal, mindenben támogatták, buzdították, segítették egymást. Arra pedig gyakran gondoltak, hogy mi az ő küzdelmük Nikiéhez képest! Ez pedig külön erőt adott nekik a nehezebb pillanatokban is. Nagyon jó érzéssel töltötte el őket, hogy sokan követték útjukat, a parthoz közeledve pedig többen eléjük úsztak, vitorlásokról gratuláltak nekik. A Balaton, és a víz felől a part látványa teljesen lenyűgözte őket, a víz ezer arcát mutatta, minden pillanatban más és más volt. Reggelre mindig kipihenték magukat, és egyetlen pillanatra sem gondolták azt, hogy feladják útjukat.

Estefelé a deszkán, partra érkezésnél Balatonaligán, Muszik Kinga (elöl) és Kráz Edina Fotó: Szabó Zsolt

A lányok azt tervezik, hogy a többi hazai tavat is körbeevezik, majd ezt tervezik külföldön, ezzel népszerűsítve az állva evezést. Célul tűzték ki azt is, hogy minél többen a vízről nézzék meg a tavak környezetének különleges szépségét.

 

 

Előzmények:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában