óriás citromtortával

2018.06.15. 14:00

Századik születésnapján köszöntötték Kaszap Lola Rózsát Zircen

Bensőséges hangulatú ünnepségen köszöntötték társai, a vezetők, az ápolószemélyzet és a családtagok a Szent Bernát Idősek Otthonában a százéves Kaszap Lola Rózsát.

Müller Anikó Hanga

A születésnapi köszöntésen az egyik meglepetés az óriási citromtorta volt Fotó: Müller Anikó Hanga / Napló

Kaszap Loláék öten voltak testvérek, három fiú, két lány, tizenegy éves koráig szülővárosában, Székesfehérváron éltek. Húgával, a kilencvenkét éves Kaszap Gabriellával jelenleg együtt lakik az otthonban.

A születésnapi köszöntésen az egyik meglepetés az óriási citromtorta volt Fotó: Müller Anikó Hanga / Napló

Hatévesen elemi iskolába került a szatmári irgalmas nővérekhez, majd elvégezte a tanítóképzőt. Vallásos családban nőtt fel. Bátyja, Kaszap István pap volt, akinek boldoggá avatási pere 1941-ben kezdődött, de a háború közbeszólt, a székesfehérvári egyházmegye nemrég újra megindította. Róza elvégezte a tanítónőképzőt, pénzt akart keresni, a postán vállalt állást, de ekkor már a zárdába igyekezett. 1940-ben tette első fogadalmát Havas Boldogasszony napján, amikor megkapta az irgalmas nővéri ruhát. 1944 őszén kiment a zárdából tanítani, de a püspök atya és a zárda főnöknője elrendelte, hogy a nővérek a közeledő front miatt térjenek haza. Székesfehérvár bombázásakor éjszaka útra keltek, több helyen menedéket keresve. Egy családhoz csapódva eljutottak Bajorországba, Laufenben éltek tovább. Ott is zárdába vonult. 1947-ben transzporttal jöttek haza, katolikus intézményekben, zárdában folytatta életét. 2017-ben költözött a Szent Bernát Idősek Otthonába.

A lakók és a nővérek dalokkal kedveskedtek az ünnepeltnek. Sajgó Zsuzsanna foglalkoztató munkatárs elmondta, beszélgetéseik során Róza néni sokat emlegette a Meseautó című filmet, nagyon szereti a betétdalát, ezért elénekelték neki. Szanyi Zsuzsanna igazgató és Varga Anna otthonlakó verssel, ünnepi gondolatokkal köszöntötte. Volt alkalomhoz illő dekoráció, lufi és óriási születésnapi citromtorta, melyet közösen fogyasztottak el.

A jó egészségnek örvendő, humorérzékkel megáldott, teljes szellemi frissességet élvező ünnepelt vidáman fogadta a köszöntéseket. Az ünnepi műsorban fellépett a Zirci Tücsökzenekar Tarcsay Beáta vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában