Megosztják a feladatokat

2018.06.17. 18:33

Tisztújítás a pápai evangélikus templomban

A Veszprémi Evangélikus Egyházmegye szombaton a pápai evangélikus templomban tartott ünnepi istentiszteletén beiktatták hivatalába Polgárdi Sándor esperest.

Laskovics Márió

Igét Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdetett. A püspöktől megtudtuk, a Magyarországi Evangélikus Egyház hatévente általános tisztújítást tart, aminek értelmében mind a hat egyházmegyében esperest és felügyelőt iktatnak be júniusban. A tizenkét személy közül többen újra bizalmat kaptak, így Polgárdi Sándor is.

A harmadik ciklusát töltő esperes elmondta, 2008 tavaszán lett a Pápai Evangélikus Egyházközség lelkésze, az év nyarán pedig az egyházmegye esperesének választották.

– Az esperesi tisztség lelkipásztori szolgálat, mely őrködik az egyházmegye élete felett. Az egyházkerületünk egyik legnagyobb egyházmegyéje vagyunk: a 75 gyülekezet 26 anyaegyházközsége szinte hálószerűen szövi át az egyházmegye településeit, városokban, falvakban, szórványban egyaránt. Egyházmegyénkben található a legtöbb Árpád-kori templom, de sok oktatási intézményünk is van: iskolák Pápán és Marcaltőn, óvodák Várpalotán és Veszprémben. Devecserben pedig diakóniai szolgálatot indítottunk. Gyülekezetünkre jellemző az élni akarás, az egyházmegye jó kilátásokkal tekint a jövőbe, mert körünkben ott van az Ige, amiből lelki erőt merítünk, építkezünk – közölte Polgárdi Sándor.

 

Megjegyezte, az evangélikus egyházkormányzásban a paritás elvét figyelembe véve nem minden teher esik a lelkészre, megosztják a feladatokat, a munkát. Jelenleg lelkészhiányt tapasztalnak, de jövőre többen végeznek a teológián. Székfoglalójában a család, az ifjúság fontosságára is utalt.

Szép mozzanata volt a szertartásnak, amikor az ökumené jegyében a jelenvolt lelkészek, papok egyenként bibliai áldással köszöntötték a fogadalmat tett esperest. Aki aztán beiktatta Bálintné Sári Judit egyházmegyei felügyelőt, és további megválasztott tisztségviselőket, presbitereket, küldötteket. A veszprémi egyházmegye espereshelyettese Zsednai Józsefné várpalotai lelkész lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában