Csodák sorozata

2018.07.11. 14:38

A mi geoparkunk – Jutalomtábor a vetélkedő csapatainak

A Bakony–Balaton Geopark területén működő iskolákba járó 7–8. osztályos diákok számára idén 9. alkalommal megszervezett A mi geoparkunk vetélkedőjének a 2–4. helyezett csapatai háromnapos jutalomtáborban vehettek részt nemrég.

Leitner Vera

 Csopakon Korbély Barnabás, a BfNPI Geopark Csoportjának vezetője (a képen baloldalt guggol) tartott előadást a táborozóknak a nemzetközi Interreg Dunai GeoTúra projektről, különböző tanösvényekről, a geoparkok értékeiről Fotó: Nemes Rita

A Bakony–Balaton Geopark alapító és fenntartó szervezeteként a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) által évente megszervezett vetélkedő célja, hogy a tanulók élményszerűen ismerkedjenek meg a geopark értékeivel és kerüljenek azokkal szoros kapcsolatba. Az online vetélkedő döntőjében jeleskedő 2–4. helyezettek jutalomként vehettek részt a június 19–21-ig megrendezett táborban. A két-két diákból és felnőtt kísérőikből álló csapatok kisebb vezetett geotúrák, a BfNPI több látogatóhelyének megtekintése, interaktív földtani játékok, geoactivity és kézműves foglalkozások révén alaposan megismerkedhettek a geopark földtudományi, kultúrtörténeti és élő természeti értékeivel.

Az első nap a gyerekek megtekinthették a tihanyi Belső-tó partján a szürkemarhák között szaladgáló ürgéket, elmerülhettek az idei év gyógynövényének illatában a levendulamezőn és a Levendula Ház Látogatóközpontban, ahol a geopark és a félsziget izgalmas, nyolcmillió éves vulkáni örökségével is megismerkedhettek. Másnap a bakonybéli Boroszlán tanösvényen a Bakony kincseivel ismerkedtek meg a résztvevők Zábrák Károly természetvédelmi őr szakvezetésében, itt az Odvaskői-barlangot is megcsodálták a fiatalok. A Pannon Csillagda Látogatóközpont kiállítása lenyűgözte a gyerekeket és kísérőiket, a naptávcső, a planetáriumi filmek és a marsjáró autó is nagy sikert aratott.

Csopakon Korbély Barnabás, a BfNPI Geopark Csoportjának vezetője (a képen baloldalt guggol) tartott előadást a táborozóknak a nemzetközi Interreg Dunai GeoTúra projektről, különböző tanösvényekről, a geoparkok értékeiről Fotó: Nemes Rita

 

Az utolsó napon a várva várt csónakázás volt a program a Tapolcai-tavasbarlangban, majd a Káli-medencében folytatta útját a csapat, itt a földtani és kultúrtörténeti értékekben gazdag Szentbékkálla melletti feltárásnál, a leendő Tűz útján tanösvény egyik állomásán a geopark egyik legfiatalabb vulkánjának mozgalmas történetével ismerkedhettek meg a táborozók a sziklafal és a benne található változatos ásványok megismerése során.

A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az EU és a magyar állam társfinanszírozásával valósul meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában