tudta mit kell tenni

2018.07.26. 12:50

Életet mentett a nemesvitai sportegyesület alelnöke

Nincs nagyobb kincsünk, mint az egészségünk, az életünk. Ezt talán azok tudják legjobban, akik egyszer már hajszál híján elvesztették azt. Vagy akik visszaadták valaki másét.

Tóth B. Zsuzsa

Töreky Ferenc reméli, hogy a történtekkel példát adhat másoknak is Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Amint azt lapunk megtudta, Töreky Ferenc a napokban újra élesztette egyik ismerősét lelki jelenlétének és felkészültségének is köszönhetően. Ferenc a nemesvitai sportegyesület alelnöke. Az egyesület a közelmúltban pályázati támogatással egy defibrillátort nyert, Gál Attila falugondnok mellett ő is megtanulta a szerkezet használatát. Munkahelyén, egy környezetvédelemmel, mélyépítéssel foglalkozó cégnél középvezetőként ugyancsak részt vett hasonló képzésen, miután tapasztalata, hogy ilyen esetben sokan milyen tehetetlenek, sőt, ő maga sem tud mit tenni.

Töreky Ferenc reméli, hogy a történtekkel példát adhat másoknak is
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A múlt hét egyik estjén aztán Ferencék a lakóközösség tagjaival összegyűltek a társasház mellett pár órára, beszélgetni. Az egyik 56 éves lakótárs hirtelen rosszul lett. Horkantott egyet, néhányan azt hitték, elbóbiskolt. De Feri tudta, hogy ez a szívmegállás jele is lehet. Tudta, mit kell tennie. Molnárné Marika segítségével a földre fektette a férfit, hogy kemény helyen feküdjön és megkezdhesse az újra élesztését. A jelen levők közül legtöbben bepánikoltak, ő udvariasan elküldött a közelből mindenkit és hátra hajtotta a férfi fejét. Nézte, hogy van- e pulzusa, a fejéhez hajolva figyelte, hogy emelkedik-e a mellkasa. Úgy látta, hogy nincsenek életjelei, elkezdte hát a mellkas kompressziót. Teljesen higgadtan, nyugodtan. Harminc nyomást követően újra figyelte a mellkast, és folytatta a kompressziót.

- Öt-hat centi mélyre be kell nyomni a mellkast, azt több percen át kellett végeznem, mire úgy tűnt, hogy van pulzus. De nem voltam biztos benne, és tudtam, hogy nem lehet abbahagyni a kompressziót. Ha sikerül az újra élesztés, jó eséllyel maradandó károsodás nélkül túléli a beteg a rosszullétet. Közben valaki hívta a mentőt, amíg az odaért, egészen addig folytattam a kompressziót. Aztán ők szakszerűen ellátták a beteget – mondja Töreky Ferenc, akiben csak másnap tudatosult, hogy megmentette valakinek az életét. A lakótárs azóta jól van, hálásan köszönte meg az életmentést.

- Állampolgári kötelességünk, hogy segítsünk, ha valaki rosszul van. Mégis sokan leblokkolnak, pánikba esnek, nem tesznek semmit – teszi hozzá Ferenc, aki reméli, hogy nyilvánosságra hozva a történteket példát mutat másoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában