végigtáncolták az éjszakát

2018.07.21. 20:05

Így zajlott a 193. balatonfüredi Anna-bál

Szombaton este a megnyitóbeszédekkel kezdetét vette a 193. balatonfüredi Anna-bál. Munkatársunk a helyszínről közvetítette az eseményeket.

Kovács Erika

Mint korábban megírtuk, a szervezők szombaton délelőtt és délben már az utolsó simításokat végezték, hogy az esti bevonuláson a rendezvényhez méltó körülmények között fogadhassák a bál vendégeit.

A Vaszary Villában gyülekezett a báli közönség, ahol – Sissi királyné tiszteletére, akinek kedvenc virága volt az ibolya – ibolyaszínű, számozott porcelánszívet kötöttek a hölgyek nyakába, hogy később így válasszák ki a bálozók, illetve a zsűri az idei bál szépét.

Papp Mária elsőbálozó családjával Dunaújvárosból érkezett Fotó: Kovács Erika/Napló

A vendégek, köztük Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kontrát Károly államtitkár, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Bóka István, Balatonfüred polgármestere és a gazdasági, társadalmi élet sok ismert személyisége átsétált az Anna Grand Hotelbe, ahol a megnyitókkal kezdődött meg a 193. Anna-bál.

 

India és Olaszország budapesti nagykövete is részt vett az eseményen.

- Európában egyedüli rendezvény, amely ilyen hosszú idje létezik, 1825 óta rendezik meg – utalt az egyedülálló hagyományra Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a bál fővédnöke köszöntőjében, aki az estről azt mondta, akit nem választanak meg bál szépének, bizonyosan ő is nagyon jól érzi magát. A miniszter a városnak és a szervezőknek azt kívánta, a hagyomány és az innováció, illetve megújulás mindig maradjon meg.

Balatonfüred testvértelepülése, Baja polgármestere emlékeztetett, Krisztina 1805. július 15-én született Baján. A lány tiszteletére rendezte Szentgyörgyi Horváth Fülöp János az első Anna-bált 1825. július 26-án, Balatonfüreden, a Horváth-házban. – Így az Anna-bálon múlt és jelen összeér – fogalmazott. A polgármester szerint nem csak ez a szép esemény köti össze a két várost, hanem mindkettő víz mellett van, mindegyikben szeretik és főzik is a halászlevet, csodálatos hagyományokat őriznek, keltenek életre. Mindkét település kultúrájának ereje az európai keresztény értékrenden alapuló hagyományaikban rejlik. Úgy fogalmazott, hogy egy bál közösségépítő erővel bír, a tiszteletről, szeretetről, szépségről, az értékekről szól, de a barátkozásnak, a beszélgetéseknek, a felhőtlen szórakozásnak is kitűnő helyszíne.

- Az első bálozókról szól az est, szögezte le Bóka István, Balatonfüred polgármestere, aki külön köszöntötte a tavalyi bál szépét, Barna Dorinát, majd utalt rá, a legszebb lányt 1862 óta választják meg. Egy idézettel élve úgy fogalmazott, a füredi Anna-bálon a szépségnek különleges ragyogása van.

A köszöntők után átadták a Kiss Ernő-díjat, amit idén a városért tett érdemeiért Walker Viktor üzletember vett át Simon Attilától, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójától.

 

Ezután Barna Dorina megnyitotta az idei bált, a Magyar Állami Operaház balettművészei a palotással, majd a keringővel kezdték meg a táncot a Mendelssohn Kamarazenekar kíséretével, majd herendi porcelántányérokon felszolgálták a báli közönségnek a vacsorát, amit Tóth József séf, a szálloda mesterszakácsa állított össze.

Mindeközben a történelmi múltú nemzeti ménesgazdaságok díszes fogataival sétakocsikázhatnak Balatonfüreden a romantikus időutazást kedvelők, a 193. Anna-bál estéjén. Az eddig kizárólag a bál szépét és udvarhölgyeit bemutató díszfogatokon most a nagyközönség is kocsikázhat a város reformkori negyedében, a három nemzeti ménesgazdaság – a mezőhegyesi, a szilvásváradi és a bábolnai – díszfogataival. Az igazi kuriózumnak számító kettes fogatokat a legismertebb magyar lófajták húzzák.

(Ha szeretné tudni, kit választottak meg a 193. Anna-bál szépének, ITT elolvashatja.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában