Hódok, gyurgyalagok, mézeskalács tallérok

2018.07.14. 14:00

Széchenyi 2020 – Kétszázötvenmilliós támogatást kapott öt bakonyi település

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázatán, a Széchenyi 2020 program keretében öt bakonyi település – Pénzesgyőr, Dudar, Olaszfalu, Bakonybél, Porva – konzorciuma 250 milliós támogatást kapott a humán erőforrás fejlesztésére.

Müller Anikó Hanga

Veinperlné Kovács Andrea – jobbról – büszke a kis bakonyi település egyedi mézeskalács megjelenítésére, a polgármester asszony mellett Bognár Anita Fotó: Müller Anikó Hanga

Az összegből Porva 33 810 000 forinttal részesült, melynek felhasználása igen sokrétű, ismertette Veinperlné Kovács Andrea polgármester asszony. – A Hódos-ér, a csodálatos természeti környezetünk a visszatelepült hódok által újra élettel telt meg. Ennek mentén túraútvonalat fogunk kiépíteni, a helyi és térségi civil szervezetek besegítenek a jelzések felfestésébe, az utak megtisztításában, így a hozzáadott munkánkkal lényegesen magasabb értéket tudunk előállítani, megsokszorozva a pályázati támogatást.

Veinperlné Kovács Andrea – jobbról – büszke a kis bakonyi település egyedi mézeskalács megjelenítésére, a polgármester asszony mellett Bognár Anita Fotó: Müller Anikó Hanga

A legnagyobb visszaigazolás az lesz számunkra, ha a Cuha völgyéből a bakancsos turisták célpontnak tekintik községünket és a közeljövőben felállítandó igényes, egyedi, helyi motívumokkal díszített padjainkon pihennek meg, mondta. Egy másik tervezett túraútvonaluk a védett gyurgyalagok löszfalas élőhelye mellett halad majd el, Fenyőfő felé.

Nagy Veronika Porva feliratú mézeskalács tallérokat süt Fotó: Müller Anikó Hanga

A kihelyezendő útirányjelző táblák a helyi értékeket ismertetik. A turisztikai pályázat támogatásának köszönhetően rendezik meg az I. Hungarikum fesztivált július 21-én, ahol lesznek a német nemzetiségi hagyományok ápolása jegyében szervezett programok is.

Pap Adrienn, a zirci gimnázium művészeti tagozatos diákja is részt vesz a mézeskalácsok díszítésében Fotó: Müller Anikó Hanga

Az elnyert pénzből lehetőségük volt alkalmazni főállásban Bognár Anitát neves mézeskalács készítőt, aki adminisztrátori és szervezői feladatokat is ellát. Vezetésével az önkormányzat helyiségei most mézeskalácssütő műhellyé változtak. Kollégái és önkéntesek segítségével hetek óta sütik, díszítik, csomagolják a mézes tésztából készített egyedi porvai tallérokat – melyek fizetőeszközök lesznek a fesztiválon –, a népi motívumokkal, hódokkal, csipkemotívumokkal díszített alkotásokat. A településvezető kiemelte, a pályázati támogatás óriási lehetőséget jelent számukra.

Bognár Anita népi motívumokkal díszíti a mézeskalácsokat Fotó: Müller Anikó Hanga

Fontosnak tartja azt is, hogy a falu megjelenése egyedi legyen, ezt a mézeskalácsban találták meg. Optimista és reméli, a két év megvalósítási időszak után is lesz folytatás. Elindultunk egy jó úton és azt tovább kell építeni, hangsúlyozta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában