Bakonyi Betyárnapok Országos Betyártalálkozó

2018.08.06. 14:00

Betyárok és csárdabéli szépasszonyok ünnepe

Jubileumot ünnepelt a Bakonyi Betyárnapok Országos Betyártalálkozó, mely pénteken immár huszadik alkalommal nyitotta meg kapuit az Alkotmány utcai parkban.

Leitner Vera

A látványos felvonulás immár elengedhetetlen része a húszéves rendezvénynek

Fotó: Penovác Károly / Napló

Mind a pénteki, mind a szombati nap során érdekes ismeretekkel gazdagodhattak mindazok, akik a betyárok közel százötven éve letűnt világáról szerettek volna többet megtudni, hiszen Herbály András és az ózdi betyárok tanodájában rendhagyó, valóban izgalmas, látványos történelemórán vehettek részt az érdeklődők, akik a betyárok tárgyaival, fegyvereivel, furfangos észjárásával is meg­is­merkedhettek. A bakonyi betyárnapok évről évre kiváló alkalmat kínál arra, hogy Zirc és testvérvárosai szorosabbra fűzzék az őket összekötő szálakat, így Barót és Dercen hagyományőrző, illetve művészeti csoportjainak műsorával mindkét nap találkozhattak a betyárnapok résztvevői.

Már pénteken bemutatkozott a Baróti Gaál Mózes Általános Iskola néptánccsoportja és a Derceni Gyöngyösbokré­ta Népi Táncegyüttes, mely a szombati napon is műsorral készült, továbbá aznap délután a baróti Syncron mo­derntánc-csoport is színpadra lépett. Szombat délelőtt a betyárnapi lovasfesztiválon ügyességi játékok, díjugratás, fogathajtó verseny, 13–19 óráig népi játékpark, ügyességi és logikai fajátékok, légvár és kézművesudvar fogadta a látogatókat. 14 órakor a 82-es főútvonalon muzsikaszóval kísért, látványos lovasfelvonulás indult, mely immár elengedhetetlen részévé vált a húszéves rendezvénynek, délután három órától pedig tovább zajlottak a betyárnapi lovasfesztivál ügyességi programjai.

Mindkét nap szórakozással, betyár jó bulival zárult a rendezvény, így Falusi Mariann pénteki fellépése után szombaton a Kossuth-díjas Csík-zenekar gondoskodott a jó hangulatról, így nem meglepetés, hogy emlékezetes koncerttel járultak hozzá a betyárnapok lezárásához. A Csík-zenekart a Rulett együttes követte a tőlük már megszokott bulizós, pörgős slágereket egyaránt felvonultató repertoárral.

A látványos felvonulás immár elengedhetetlen része a húszéves rendezvénynek
Fotó: Penovác Károly / Napló

Mindkét nap színes kísérőprogramok gazdagították a találkozót, így a Bakonyi ízek utcája, a régi mesterségeket bemutató Mesterségek utcája és a korhű viseleteket, eredeti fegyvereket felvonultató Betyártanya is csábította a látogatókat. A bakonyi betyárok bográcsos erőpróbáján pénteken családok, baráti társaságok mérték össze fakanálforgató tudományukat bográcsban fortyogó étkek elkészítésében, de a szombati lövészversenyen is versenybe szállhattak a vállalkozó szelleműek. A versenyeken, megmérettetéseken, ügyességi feladatokban részt vevő, jó eredményeket elérő zsiványjelölteket a találkozó során ünnepélyesen betyárrá avatták, gondoskodva róla, hogy a bakonyi betyárok hagyománya a következő években, évtizedekben se vesszen ki, s még a felnövekvő generációk is emlékezzenek rá, milyen az ostorpattogás hangja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában