ne legyen akadálya a munkába állásnak a gyerekvállalás

2018.08.30. 14:00

Tovább növelnék a bölcsődei férőhelyek számát Veszprém megyében is

Jelenleg 48 ezer bölcsődei férőhely áll rendelkezésre az országban, de ezt szeretnék a következő években 60 ezerre emelni – tájékoztatta az MTI-t Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Polgár Bettina, Marton Attila, Borsos Renáta

A veszprémi Módszertani Bölcsőde öt pavilonja tíz csoportnak ad helyet, jelenleg 80 gyermek jár az intézménybe

Fotó: Balogh Ákos / Napló

Novák Katalin kiemelte, ezt segíti a kormány nemrég hozott döntése, amely szerint 20 milliárd forint költségvetési forrásból további férőhelyek jöhetnek létre. Elmondta, az elmúlt években több mint 120 milliárd forintot fordítottak bölcsődei és óvodai férőhelyekre. Ebből csaknem ötezer új bölcsődei helyet hoztak létre és 11 ezret újítottak fel, az óvodák esetében pedig több mint 3100 új hely és több mint 58 ezer hely fejlesztése valósult meg.

Kitért arra is, hogy az elmúlt években megújították a bölcsődei ellátórendszert és új típusú bölcsődék kialakítását is lehetővé tették: a hagyományos mellett már mini, családi és munkahelyi bölcsődék is működnek. – A kormány célja, hogy ne legyen akadálya a munkavállalásnak a gyerekvállalás, a gyerekvállalásnak pedig a munkavállalás. Szeretnének segítséget nyújtani azoknak a családoknak, amelyekben a szülők dolgoznak és három év alatti gyereket nevelnek – fogalmazott Novák Katalin.

Devecser

A bölcsődei férőhelyekkel kapcsolatban Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere megkeresésünkre elmondta, szeptembertől megújult környezetben kezdi meg működését a bölcsőde, hét férőhellyel növelt kapacitással. Mivel a szülők részéről az igény is pont hét főre szólt, telt házzal működik a bölcsődei részlegük. Nehéz anyagi lehetőségeik mellett, pályázat hiányában önkormányzati erőforrásból korszerűsítették a Vackor Óvodát, ami egyben helyet ad a bölcsődének is.

– Az óvoda intézményében alakítottunk ki egy csoportszobát a bölcsődéseknek az előírásoknak megfelelően. Elkészült a belső festés, az asztalosmunkák, a parketta javítása és a vizesblokk kialakítása. Az óvodai részben is megtörtént a higiéniai festés a tetőjavítási munkákkal egyetemben. Az óvoda, illetve a bölcsőde felújítására körülbelül három millió forintot költ az önkormányzat – fejtette ki a polgármester. Hozzátette, ha adódik rá lehetőség, a későbbiekben szeretnének 12 férőhelyes bölcsődei részleg kialakításra pályázni.

Veszprém

Veszprém öt bölcsődéjében 498 férőhely van, az intézményekbe jellemzően egy hónap várakozási idő után fel tudják venni a gyerekeket, közölte kérdésünkre az önkormányzat Közjóléti Irodája. Hozzátették, a beíratások folyamatosak, igény szerint lehet jelentkezni felvételre. Ha a szülő által választott bölcsődében éppen nincs hely, másik bölcsődében ajánlanak férőhelyet. Veszprémben legutóbb 2017 májusában bővült a férőhelyszám: az Aprófalvi Bölcsődében pályázati forrásból készült új pavilon, ahová 24 gyermek járhat.

A veszprémi Módszertani Bölcsőde öt pavilonja tíz csoportnak ad helyet, jelenleg 80 gyermek jár az intézménybe
Fotó: Balogh Ákos / Napló

 

A veszprémi Módszertani Bölcsőde öt pavilonja tíz csoportnak ad helyet, amelyekbe átlagosan tizenkét apróság jár, mondta kérdésünkre Baráth Veronika bölcsődevezető. Hozzátette, jelenleg 80 gyermek jár az intézménybe, mert sokan óvodába iratkoztak át az utóbbi hetekben, a megüresedő férőhelyekre azonban már megvannak a jelentkezők. A Módszertani Bölcsődébe tavaly szinte mindenkit felvettek, Baráth Veronika tapasztalata szerint azonban idén az előző évinél többen jelentkeztek az intézménybe, ilyenkor jelzik a szülőnek, ha a város egy másik szabad bölcsődéjében van szabad férőhely. Baráth Veronika azt tanácsolta, amikor a szülő már tudja, mikortól áll ismét munkába, minél előbb keresse fel a bölcsődét.

A bölcsődevezető arról is beszélt, a beszoktatás folyamatos, ám a legnagyobb mozgás ezekben a hetekben van: a legtöbb gyermeket augusztus végén és szeptember elején íratják be, amikor a szülők többsége visszatér a munkaerőpiacra.

A gyermekek 20 hetes koruktól három éves koruk betöltéséig járhatnak bölcsődébe. Amennyiben egy gyermek fejlettségi szintje alapján nem érett az óvodai nevelésre, bölcsődében gondozható a negyedik életévének betöltését követő augusztus 31-ig.

Pápa

Pápán három – az önkormányzat fenntartásában működő – bölcsőde fogadja a város gyermekeit, tájékoztatott Benecz Rita, a Pápai Polgármesteri Hivatal Emberi Erőforrás Osztályának vezetője. Megtudtuk, a Bóbita Bölcsőde 64, a Fenyveserdő Bölcsőde 84, míg a Napsugár Bölcsőde 78 engedélyezett férőhelyen működik 2011 óta. A bölcsődék tekintetében Pápán nincsenek beíratási körzetek, vagyis a szülő bármelyik intézménybe viheti gyermekét – ha abban éppen van szabad hely.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a város önkormányzata mintegy 220 millió forint támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) második körében az 1981-ben nyílt Napsugár Bölcsőde korszerűsítésére. A szakemberek a közelmúltban kezdték meg a rekonstrukciós munkákat, és a bölcsődei férőhelyek száma is nőni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában