Izgalmas és gazdag leletanyag

2018.08.24. 11:30

Feltárták a Kinizsi vár titkait

A Laczkó Dezső Múzeum munkatársai április végétől, négy hónapon át végeztek régészeti munkákat a várban.

Molnár Sándor

Pátkai Ádám Sándor régész a vár középkori járószintjén Fotó: Molnár Sándor

A feltárás a napokban fejeződött be, és a munkálatok során számos érdekesség, köztük egy késő középkori kemence is előkerült.

Elértek egy középkori járószintet

A Nemzeti Várprogram keretében 2020-ig valósul meg a Kinizsi-vár turisztikai célú fejlesztése, amely előtt egy tízfős csapat végzett feltárásokat Pátkai Ádám Sándor régész vezetésével, hogy utána elkezdődhessen a jelentős beruházás. A vár nagy részét érintő kutatás tulajdonképpen a befejezése volt az 1950-es években elkezdett munkának, amelynek egyik szakaszában a palotaszárnyat vizsgálták. A cél az volt, hogy minden régészeti réteget feltárjanak és dokumentáljanak. A tornyot övező védőfolyosón a kutatás során elértek egy középkori járószintet. A modern feltöltés alatt helyezkedett el az a leletekben gazdag, tulajdonképpeni középkori szemétréteg, amely rárakódott a járószintre.

Pátkai Ádám Sándor régész a vár középkori járószintjén Fotó: Molnár Sándor

Körülbelül egy méternyi felületet bontottak el a védőfolyosón, kialakítva így a késő középkori járószintet. Ekkor került elő egy nagyméretű középkori kemence, amelynek érdekessége, hogy legalább háromszor tapasztották újra a sütőfelületét. Ez azt bizonyítja, hogy sokáig használták. A kemence a jobb hőmegtartás miatt kerámiával volt kitapasztva, amelynek szép állapotban lévő darabjait is megtalálták a feltárás során. Emellett sok apróbb leletre is rábukkantak a régészek: találtak több mint 10 gyűrűt és csatokat. Előkerült egy felrobbant ágyú töredéke és vassalak is, ami azt igazolja, hogy a várban saját kovácsműhely működött. Számszeríjhegyekből, valamint muskétagolyókból is sok lapult a föld alatt. A kutatás során két szelvényben a terület teljes mélységéig, azaz 4,5 méter mélyre ástak le.

Hetven év elteltével befejezettnek tekinthető

Vizsgálták az épületek statikai állapotát, a falakat, az alapozás építéstechnikáját. Érdekesség, hogy a mai napig álló lakótorony kemény, kiszáradt agyagra épült. Hetven év elteltével befejezettnek tekinthető a Kinizsi-vár palotaszárnyának feltárása, és a mostani, valamint a korábbi ásatások leleteinek összevetése után már jóval több információ áll majd a szakemberek rendelkezésére.

Sok apróbb leletre is rábukkantak, kettő az előkerült gyűrűkből

– Szakmailag rettentően izgalmas, gazdag leletanyagot produkáló feltáráson vagyunk túl és a település lakóival is nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki – fogalmazott Pátkai Ádám Sándor, a Laczkó Dezső Múzeum régésze, aki elmondta még, hogy a vár felújításának koncepciójában szerepel egy vártörténeti kiállítás létrehozása, ahol valószínűleg majd láthatóak lesznek a most előkerült darabok is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában