meteorológus

2018.08.24. 14:00

Gyűlés Veszprémben: téma a légszennyezés, az éghajlat és az időjárás

A meteorológia és a klimatológia általános és speciális kérdéseit vitatják meg szakemberek a Magyar Meteorológiai Társaság kétnapos vándorgyűlésén a megyeszékhelyen.

Marton Attila

Dunkel Zoltán elmondta, idén a szélsőséges helyzetek előrejelzése és a jégeső-elhárítás kérdése is napirendre kerül

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A szervezet az 1950-es évek közepétől tartja meg vándorgyűléseit, Veszprém 1962 után ad ismét otthont a rendezvénynek. A Pannon Egyetemen csütörtökön kezdődött tanácskozásra az ország különböző pontjairól és a határon túlról – Erdélyből, Kárpátaljáról és a Felvidékről – mintegy hetven szakember érkezett, mondta Dunkel Zoltán, a társaság elnöke. Elmondta, az idei tanácskozáson a repülésmeteorológia speciális feladatai, a szélsőséges helyzetek előrejelzése, a veszélyjelzés, viharjelzés és jégeső-elhárítás kérdései és a légszennyezés monitorozása is napirendre kerül. A társaság 37. vándorgyűlésének két napján mintegy harminc előadást hallhatnak az érdeklődők. A rendezvény kísérőprogramjaként a szakemberek látogatást tesznek a VEAB székházban, és megkoszorúzzák a társaság néhai elnöke, Cholnoky Jenő szobrát.

Dunkel Zoltán elmondta, idén a szélsőséges helyzetek előrejelzése és a jégeső-elhárítás kérdése is napirendre kerül
Fotó: Pesthy Márton/Napló

László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte, a szélsőséges időjárási hatások erőteljesen érintik a mezőgazdaságot, ezért ebben az ágazatban különösen fontos az időjárási ciklusok előrejelzése.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora felidézte, az 1990-es évek elejétől Veszprémben is létrejött a meteorológiával foglalkozó akadémiai kutatócsoport. Brányi Mária alpolgármester megnyitójában hangsúlyozta, Veszprém több szálon is kötődik a tudományághoz. Bolgár Mihály megfigyelései vagy Cholnoky Jenő földrajztudós klimatológiai kutatásai egyaránt fontosak a meteorológiában, míg napjainkban az egyetemen folyó környezettudomány szakirány képzése és az MH Légi Vezetési és Irányítási Központban működő repülésmeteorológia szolgálata meghatározó a tudományágban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában