még nem látták a magyar tengert

2018.08.31. 11:30

Hat településről érkeztek gyerekek a Balatonhoz

A Városok-Falvak Szövetségének támogatásával hatvan gyermek táborozott a Csopaki Üdülőfalu és Kempingben.

Szendi Péter

A diákok az irodalmi feltöltődésen és a strandoláson kívül reformkori sétát tettek Balatonfüreden. Utána persze nem hagyhatták ki a füredi mólót és a Tagore sétányt sem Fotó: Szendi Péter

A gyermekek szállását, étkezését és hogy a csopaki strandon lubickoljanak, a helyi önkormányzat biztosította, míg Balatonfüred város önkormányzata a szellemi tőkével járult hozzá az ötnapos itt-tartózkodáshoz.

Schmidtné Kositzky Anett, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, a tábor során a gyermekek megismerték a Balatonnál élt vagy élő és alkotó írók, költők életét, műveit, kiemelten azokat a vonatkozásokat, amelyek a Balatonhoz kötődnek.

– Irodalmi kalandozásaik során tanulmányozták a magyar tengerhez már-már szerelemmel vonzódó irodalmi alakokat Csokonai Vitéz Mihálytól Vörösmarty Mihályon, Móra Ferencen, Szabó Lőrincen, Ady Endrén át József Attiláig, Karinthy Frigyesig, Krúdy Gyuláig és Jókai Mórig. Eljutottunk napjainkig a megismerés folyamatában, testközelből találkozhattak a Quasimodo költőverseny és a Tempevölgy irodalmi folyóirat mibenlétével. A tábor során a csapatok versenyeztek egymással, a tudás, az ügyesség, a kreativitás mellett olykor a leleményesség, a gyorsaság lehetett a pontszerzés alapja.

A hatvan gyermek kilenc kísérővel hat településről érkezett, úgymint Baja, Esztergom, Gyula, Hajdúhadháza, Hajdúnánás és Nyíradony. A korosztály széles palettát ölelt fel, 9 éves kortól egészen 19 éves korig.

Az irodalmi activity során a szervezők a különböző településekről érkezőket sorshúzással rendezték csapatokba, amelyekben különböző városokból, falvakból érkező tagok dolgoztak együtt. Ez hozzásegítette a távoli településekről érkező gyerekeket egymás és lakóhelyük gyorsabb és közvetlen módon történő megismeréséhez. A diákok az irodalmi feltöltődésen és a strandoláson kívül re- formkori sétát tettek Balatonfüreden. Meglátogatták a Jókai Mór-emlékházat, a Városi Múzeumot, ahol megismerkedhettek a balatoni írókkal, költőkkel a Németh László-emlékszoba megtekintésekor.

A diákok az irodalmi feltöltődésen és a strandoláson kívül reformkori sétát tettek Balatonfüreden. Utána persze nem hagyhatták ki a füredi mólót és a Tagore sétányt sem Fotó: Szendi Péter

Ambrus Tibor, Csopak polgármestere a Városok-Falvak Szövetségének tagjaként – amikor a községet képviselte – több olyan településen vett részt, ahol vannak olyan gyerekek, akik nem engedhették meg maguknak, hogy a Balatonon nyaraljanak. Ezért támadt az ötlete, hogy Csopakon vendégül látják őket, hiszen ezekből a gyerekekből lesznek később azok a felnőttek, akik majd szülőként a településre hozzák nyaralni a gyermekeiket, hiszen innen pozitív élményekkel távoztak.

A tízéves Mikó Hella Gyuláról érkezett, számára nagy feltöltődést jelentett az öt nap, örömmel vett részt az irodalmi activityben, és végre látta a Balatont. Kedvenc írója Fekete István. Nagyon elégedett volt a szállással és az étkezéssel is. Hussein Bálint Esztergomból jött. Tizennégy évesen még nem látta nemzeti kincsünket, ezért is volt számára az elmúlt öt nap feledhetetlen. Elmondta, hogy tetszett neki a csopaki strand, mivel tiszta, rendezett és jól felszerelt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában