Őslények nyomában

2018.08.17. 17:30

Rekordszámú dinoszaurusz leletet tárt fel a bakonyi expedíció

Rekordszámú leletet, több mint ezer gerinces fosszíliát tárt fel idén a Magyar Dinoszauruszkutató Expedíció csapata Iharkúton. Az érdeklődők a DinoExpo során az ásatásokba is bepillantást nyerhettek.

Polgár Bettina

Ősi Attila paleontológus az ásatás helyszínén Fotó: Magyar Dinoszauruszkutató Expedíció

A Magyar Dinoszauruszkutató Expedíció Ősi Attila paleontológus vezetésével idén három nyílt napot szervezett a DinoExpo keretében az iharkúti dinoszaurusz-lelőhelyen, valamint a szomszédos Németbányán és Bakonyjákón. A programok keretében 1200 főnek biztosítottak lehetőséget a dinoszauruszásatások és az előkerült leletek megtekintésére.

Ősi Attila paleontológus az ásatás helyszínén Fotó: Magyar Dinoszauruszkutató Expedíció

Németbánya északi határáról kisvonat szállította a csoportokat az egykori iharkúti bauxitbánya szélére. Innen egy rövid sétát követően juthattak el az érdeklődők a bánya belsejében fekvő dinoszaurusz-lelőhelyre, útközben megismerkedve a helyi bauxitbányászat múltjával, illetve a lelőhely felfedezésével. Az ásatás menetéről és érdekességeiről Ősi Attila mesélt a program vendégeinek, akik a helyszínen előkerült eredeti, 85 millió éves csontokat és egyéb leleteket is megnézhették.

Mindegyik nyílt nap során két alkalommal geotúrát is indítottak: Németh Rita, a Geopark Partner geotúra-vezetője Mesél a Bittva patak földtörténeti múltunkról és az itt előforduló élővilágról címmel hívta túrázni az érdeklődőket.

Az iharkúti lelőhely szomszédságában lévő településeken, Németbányán és Bakonyjákón ugyancsak többféle lehetőséggel várták a kikapcsolódni vágyókat. Németbánya főterére változatos programokat szervezett a település önkormányzata és a Magyar Dinoszaurusz Alapítvány. A faluházban érdekes ismeretterjesztő előadások és filmvetítések alkották a programot az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyar Természettudományi Múzeum, illetve a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat kutatói jóvoltából, valamint játékos foglalkozásokat is szerveztek a madártani egyesület közreműködésével.

A bakonyjákói Forrás Vendégháznál ugyancsak izgalmas programokkal készültek a szervezők. A gyerekek kipróbálhatták, milyen egy ásatás, a geojátszóházban pedig a település határában található kavicsok és a víz volt a főszereplő. A Kostajger Mihály Közhasznú Egyesület hagyományőrző pásztor- és betyárprogramot szervezett, a betyárkunyhónál pedig ostorkészítés és kincskeresés várt a látogatókra, akik megtekinthették a gyógy- és fűszernövénykertet is, melynek ízeiből teákat és limonádékat kóstolhattak.

Ősi Attila elmondta, a nyílt napok látogatottsága a korábbi évekhez hasonlóan magas volt, rengeteg család vett részt a programokon. – A legfontosabb célunk, hogy az egykori ősvilág létezését, történetét az ásatásokon és a felfedezéseken keresztül megoszthassuk a nagyközönséggel. Ez az egyik legjobb hely és alkalom arra, hogy az őslénytani kutatásokba bepillantást nyerjenek az emberek. Nemcsak múzeumi keretek között, hanem élőben, akár a felfedezés pillanatában – fogalmazott.

A paleontológus az idei iharkúti ásatások kapcsán kiemelte, sok maradvány került elő három hét alatt, rekordszámú lelet, több mint ezer fosszília. – Ezek között volt három koponya is, és mindhárom különböző krokodilokhoz tartozik. A legelső, ami előkerült, egy Iharkutosuchus koponyája. Sajnos ez elég töredékes példány. A másik kettőről pedig egyelőre annyit tudunk, hogy nem Iharkutosuchushoz tartoznak és egymáshoz képest is különbözőek. Noha ismerünk már más töredékes krokodilleleteket is erről a területről, de nem teljes koponyák alapján. Ez a felfedezés tehát nagyon fontos a lelőhely faunájának és a krokodilok evolúciójának megértésében – hangsúlyozta Ősi Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában