nem kell tragédiával végződnie

2018.08.24. 18:00

Vigyázzanak! Elkerülhető a mustgáz mérgezés

Minden évben több baleset, illetve haláleset történik ősszel, a szüret idején mustgáz mérgezés miatt, amely gondatlanságból, figyelmetlenségből adódik. Ezek az esetek, tragédiák elkerülhetők, vélekedett Szolgainé Soós Gabriella alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kovács Erika

-A köznyelvben mustgáznak nevezett anyag szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedésekor, illetve a cukor alkohollá alakulásakor keletkezik. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, amely zárt térben a levegőt kiszorítva, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget, fogalmazott a szóvivő. Szolgainé hozzátette, a szén-dioxid önmagában nem mérgező, de kiszorítja a levegőt a pincéből, ezért oxigénhiányt hoz létre. A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, aminek jele a szédülés, hányinger, illetve a mentális zavar. Utóbbi azért jelent külön veszélyt, mert ha fizikailag képes is lenne a mustgázt belélegzett ember a menekülésre, a szellemi funkciók zavara megakadályozza ebben.

Magyarországon évente 40-50 alkalommal riasztják ilyen esethez a tűzoltókat. A riasztások jelentős részénél a tűzoltók már nem tudnak segíteni, mert nagyon gyorsan létrejön a mérgezés, az eszméletvesztés, és az illető meghal. -A balesetek körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetőek! –hangsúlyozta a szóvivő. Ennek kapcsán kiemelte, a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid gázérzékelő riasztóberendezés telepítésével a tragédiák megelőzhetők. Jó szolgálatot tesz a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy égő gyertyával ellenőrzi a pince biztonságát. Fontos, hogy az ember a gyertyát ne vállmagasságban, előre kinyújtott kézben tartsa, hanem derékmagasság alatt. A legegyszerűbb megoldás egy lapátra – vagy más kerti szerszámra – helyezett mécsest, gyertyát tartani lábmagasságban. Amennyiben a láng kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a pincében, azonnal el kell hagyni a helyiséget!

Gyakori probléma, hogy a balesetet szenvedőknek mások védelem nélkül segítenek, és így újabb tragédia történhet. – A mustgáz mérgezést szenvedett embert csak légzőkészülékkel szabad biztonsággal kimenteni, ezért aki ilyen balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét! –tanácsolta a katasztrófavédelmi szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában