Madárles a gyerekeknek

2018.09.18. 07:00

A természet szeretetére (is) nevelnek a pápai óvodában

Madármegfigyelő állomással gazdagodott a pápai Vajda Péter-lakótelepi óvoda. Az új létesítményt egy családi délután keretein belül adták át.

Polgár Tibor

Mészáros József a saját tervei alapján készítette el a Vajda Péter-lakótelepi óvoda madármegfigyelő állomását Fotó: Polgár Tibor/Napló

A kilenc négyzetméteres madármegfigyelő állomást Mészáros József készítette a saját tervei alapján. A belső falakon néhány természetfotója is látható, a madárképek és a belőlük készült fejlesztőjátékok alapját pedig Zsoldos Márton természetfestő és illusztrátor akvarellfestményei adták. Mészáros József elmondta, a rendelkezésre álló pénzből a gyárinál nagyobb, egyszerre több gyermek befogadására alkalmas faházat tudtak megépíteni, aminek az ablakpárkánya madáretető, így az ovisok bentről tudják majd figyelni a táplálkozó madarakat. A természetközeli, erdős környezetben elhelyezkedő, a Várkert fáival szomszédos Vajda Péter-lakótelepi óvoda területén egyébként a gyerekek eddig már 16 féle madárfajt figyeltek meg, amiket fel is ismernek – ez adta a madár­meg­figyelő állomás ötletét.

Mészáros József a saját tervei alapján készítette el a Vajda Péter-lakótelepi óvoda madármegfigyelő állomását Fotó: Polgár Tibor/Napló

A létesítményben ismertetőtáblák bemutatják az itteni madárfajokat, illetve azt, hogy mivel lehet etetni őket. Szabó Csilla, a Vajda Péter-lakótelepi óvoda vezetője megjegyezte, a madármegfigyelő állomás Csákvári Judit, a Pápai Városi Óvodák intézményvezetőjének kezdeményezésére és a helyi önkormányzat támogatásával készült el. Hozzátette, rengeteg ötletük van a létesítmény minél sokoldalúbb kihasználására, például testvéróvodai kapcsolatot kezdeményeztek más intézmények gyermekeivel, akiket többek között téli madárlesre, madarak karácsonyára várnak majd magukhoz. Emellett remélhetőleg a fészekrakást, a fiókanevelést is meg tudják figyelni a kihelyezett madárodúknak köszönhetően.

Áldozó Tamás polgármester a kezdeményezéshez gratulálva rámutatott, a Vajda Péter-lakótelepi óvoda kiváló elhelyezkedésének és az itteni pedagógusok lelkiismeretes munkájának, kreativitásának köszönhetően az ovisok megfigyelhetik az élővilágot, miközben megszeretik a természetet és emlékezetes élményeket szereznek. Csákvári Judit kiemelte, az óvodánál tavasszal megkezdték a fásítást, míg most cserjéket ültetnek, mindez pedig megsokszorozza a madarak és a kisebb rovarok jelenlétét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában