Gördeszka, bicikli és roller 

2018.09.20. 17:30

A tudatos közlekedést népszerűsítette a pápai autómentes nap

Többek között interaktív KRESZ-pálya, kerékpár-átvizsgálás és -regisztráció, illetve játékpark várt az autómentes nap résztvevőire a Fő téren.

Polgár Bettina

A kedvező időjárás és a széles programkínálat több száz főt vonzott a Fő térre Fotó: Polgár Bettina/Napló

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya

Szeptember 16. és 22. között tizenhetedik alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, melynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedésnépszerűsítése. Többek között interaktív KRESZ-pálya, kerékpár-átvizsgálás és -regisztráció, illetve játékpark várt az ennek keretében megrendezett autómentes nap résztvevőire a Fő téren.

A kedvező időjárás és a széles programkínálat több száz főt vonzott a Fő térre Fotó: Polgár Bettina/Napló

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre egyre népszerűbb Magyarországon, 2017-ben is több mint 200 település vett részt a programokban, amivel Magyarország – közel ötven ország versenyében – a harmadik helyen végzett. Az Európai Mobilitási Hét hazai koordinátora az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Illés Viktória, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ (JMSZK) munkatársa elmondta, intézményüknek egy sikeres pályázat révén nyílt lehetősége az autómentes nap megszervezésére.

– Városi szinten már harmadik éve csatlakozunk az Európai Mobilitási Héthez. Ennek keretében egészen az óvodás korúaktól az általános és középiskolás korosztályig mindenkit vártunk a rendezvényre. A program idén is nagyon népszerűnek bizonyult, hiszen minden részt vevő intézmény számára fontos a környezetvédelem – mutatott rá Illés Viktória. Megjegyezte, a kedvező időjárás és a széles programkínálat több száz főt vonzott az eseménynek otthont adó Fő térre, ahol természetesen a családokat is szívesen látták.

Kerékpár-átvizsgálás és gyalogtúra ugyancsak várt az érdeklődőkre

A résztvevőket arra bátorították, hogy sétáljanak, kerékpározzanak, rollerezzenek vagy akár gördeszkázzanak a Fő téren. Emellett természetes anyagokból készült ügyességi játékok, interaktív KRESZ-pálya és úgynevezett pedalcar biztosította a kikapcsolódást. A gyermekek rajzolhattak a térre, a Pápai Rendőrkapitányság pedig játékos feladatokkal és kerékpár-regisztrációval készült az eseményre. Ezenkívül kerékpár-átvizsgálás és gyalogtúra ugyancsak várt az érdeklődőkre.

Illés Viktória kiemelte, az idei szlogenhez, a Mix and move!-hoz igazodva igyekeztek bemutatni, hogyan lehet többfunkciósan és tudatosan közlekedni. – Fontos, hogy ne csak az autóhoz ragaszkodjunk, hanem a közösségi közlekedési eszközöket is igénybe vegyünk, kerékpározzunk, gyalogoljunk. Ez az idei év üzenete – magyarázta. A JMSZK munkatársa hozzátette, a program során a gyermekeken keresztül igyekeztek a szülőket is megszólítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában